behandelt. Tenminste, zo waren ze bedoeld. Vele komen ons nu voor als zoet en kinderachtig, maar het gaat om het effect en de functie van toen.
De kaarten gingen waarschijnlijk soms iets te ver, maar nooit te ver. Ze werden immers vervaardigd door de een stapje hoger gelegen laag, de drukkers en de uitgevers, met hun puriteinser cultuur. Aldus Benny Green.
Maar omdat de kaarten niet door één monopoliefirma werden vervaardigd en er blijkbaar geen invloed aan werd toegeschreven, horen we van Orwell: ‘Niets in de kaarten wijst op een poging een kijk op de dingen te bewerkstelligen die acceptabel is voor de heersende klasse.’
Dus: de kaarten werden door (of: uit naam van) en voor het volk gemaakt, met een tolerantieplafond dat uiteindelijk door de drukker werd bepaald, maar dat zeer hoog kon liggen, vanwege die specifieke eigenschap van veel van die, vooral Engelse kaarten: de dubbelzinnigheid, het double entendre.
De gelijkenis met nu populaire tv-comedies is treffend.
Door highbrows worden zulke comedy-series altijd met veel misprijzen en hoofdschuddend bekeken. Ze vinden ze goedkoop, vulgair. Het is, zeggen ze, je reinste zedenverval.
Zulke zuurkijkers zijn er altijd geweest. Zoals nu af en toe een smalende intellectueel, een wereldvreemde boekenwurm nog wel eens wil namopperen over de tv en deze maar een treurbuis noemt, zo was voor vele hooggestemde volksverlichters van toen de brievenbus, waardoor deze hele wereld van lichtzinnige prentjes met hun openlijk zichtbare teksten binnenschoof, ongetwijfeld een goddeloze treurspleet, en meer niet.
(Ook wat de nouveaux riches en de adel betreft is alles bij het oude gebleven: nu lachen ze luid om alle tv-comedies, omdat ‘de gewone man’ die zo leuk vindt, en destijds verstuurden ze ansicht na ansicht, omdat ze ook toen al niet konden lezen of schrijven.)
We laten dit voor wat het is. Benny Green gaat uitgebreid op cartologische mogelijkheden voor dubbelzinnige situaties in, en hij verklaart waarom speciale genres zo populair zijn gebleven, waarom specifieke raakvlakken tussen menselijke uitingen zo geschikt bleken om er sexuele toespelingen in te verstoppen: het strandleven (bloot), de mode (met als extraatje de hoedenpin als