Wil Bijlsma
En de boom wort hoe langer hoe dikker
Over wijnig onderwerpen hebben zoveel mensen de laatste tijt zoveel gezegt als over de spellingverandering. Sints de aksiegroep spellingvereenvaudiging zijn voorstellen heeft gepubliseert, is de stroom losgebarsten. Sints oktober vorig jaar regent het artikelen, ingezonden briven, vol met voordelen en nadelen; vermeende of werkelik bestaande, overdreven of in juiste afmetingen. Mijn map met knipsels over de spelling is nu al 10½ sentimeter dik. Het wort steets moeiliker om de stapel te overzien. De diskussie drijgt bij zoveel argumenten voor en tegen een chaos te worden.
Daarom lijkt het me handig, om de argumenten van de voorstanders van die ‘vereenvaudigde’ spelling en die van de tegenstanders eens naast elkaar te zetten. De overdrijvingen, valse vergelijkingen en andere demagogise middelen laat ik maar weg. Ze worden door voorstanders en tegenstanders gebruikt. Het zijn er genoeg voor een bloemlezing.
Ik schrijf in de ‘vereenvaudigde spelling’. Dat haut in, dat ik de voordelen van die spelling belangrijker vint dan de nadelen. Het zal natuurlijk mijn keuze van de argumenten wel beïnvloeden, maar als ik niet in de vereenvaudigde spelling schreef, zau dat ook zo zijn. De tegenstanders van spellingverandering gun ik echter de voorkeursspelling.
De argumenten hieronder heb ik niet bedacht. Ze zijn allemaal gebruikt in de diskussie. Voor-verandering-argumenten heten V. tegen-veranderings-argumenten heten T. Verschillent genummerde argumenten hangen soms samen.