De loop van de geschiedenis werd er voor verdraaid, de feiten werden er voor uit hun verband gerukt, de historische teksten werden verwrongen of eenvoudig vervalscht, kortom alles werd afgemeten, uitgelengd of ingekort, aangedikt of afgeschaafd om nauwkeurig te passen binnen de grenzen van de theorie die de professor tot zijn doelwit noodig achtte.
Voortaan was hij een beroemd man, schepper van de Belgieksche ziel.
Daar was wat mee te verdienen, met zoo'n uitvinding.
Omdat er, aan het hof van Diederik van Elzas, Fransch gesproken werd, besloot hij dat Vlaanderen altijd tweetallig was geweest; uit het feit dat Chrestien de Troyes de bezoldigde hofpoeet van den vorst was, trok hij logischer wijze het besluit dat de franskiljons er een historisch recht op hadden de Vlamingen de beste plaatskens onder den neus weg te knippen.
Bescheidenheidshalve slechts, vergeet hij dan altijd ook zijn eigen voorbeeld daarbij aan te halen. Doch daar zijn hooge geleerdheid den professor niet belet een klaren blik op de nuchtere dingen des werkelijken levens te hebben - of anders gezegd, daar de man bij der hand is, - is hij er ook reeds in geslaagd zijn zoontje als waardige ‘fils à papa,’ een warm plaatsje aan de rechterhand des vaders, in dezelfde universiteit te bezorgen.
Ook gaan er geen zes weken achtereen voorbij of hij acht het noodig, hetzij in een interview, hetzij in een dagblad- of tijdschrift-artikel, hetzij in een diskoerken of nog in eene brochuur, nog eens te eischen ‘que jamais on n'éteigne ce foyer de civilisation latine’ waarmee hij dan ook natuurlijk de Fransche hoogeschool van Gent bedoelt.
Waarschijnlijk wil hij het aan zijn zoontje, den ‘fils à papa’ overlaten, om ook eens op 'nen Nobelprijs te wachten, die nog nimmer, ook niet aan den professor zelve, aan een der hoogepriesteren van dien kultuurtempel te beurt mocht vallen.
De akademie-prijzen waarmee zij zich moesten vergenoegen, vermogen het echter niet heelemaal hem daarvoor te vergoeden.
Bij de franskiljons is de professor natuurlijk een groot man. Ze steunen op zijn gezag, op zijn historische wetenschap, om