Voorwoord
ik heb mijn handen om je hoofd gelegd
en heb stil door je donk're haar gestreken
je vroeg me wat, maar - ik heb niets gezegd
omdat tere woorden stuk gaan bij het spreken
liefste, hebben w' niet het zelfde bloed?
voel hoe mijn handen strelen door je haren,
er is maar één hoop die me leven doet
dat jij de dromen droomt die de mijne waren
Dit is een van de impressies van het leven, die ‘Marcelle’ Gertrude Holtkamp-d'Abo in zich opsloot om ze weer eens in woorden als rode koralen terug te geven. Haar gedichten werden in 1983 uitgegeven in een dichtbundel, Rode koralen, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de Kennedystichting. Deze stichting zet zich in voor dove en gehoorgestoorde Surinaamse kinderen en beheert onder meer een school en een internaat. Het ontroert als Marcelle schrijft voldoening te voelen door iets van haarzelf aan deze gehandicapten gegeven te hebben. Wat is meer waard? Wat geeft meer hoop dan de hoop er eens in te slagen onze kinderen steeds te kunnen geven wat zij het meest nodig hebben?
De tere woorden van Marcelle, haar gevoelens en gedachten wekten in ons het verlangen op naar een nieuwe literaire uitgave waarmee wij de schrijvers, onszelf en vooral: de kinderen van de Kennedy-stichting gelukkig konden maken. De vraag was: op welke manier? Wij kwamen bij Michiel van Kempen terecht, op de avond dat de door hem samengestelde verhalenbundel Hoor die tori! aan de Surinaamse schrijvers werd aangeboden. Hij bleek onmiddellijk bereid te zijn een nieuwe verhalenbundel samen te stellen waaraan een ieder belangeloos zou moeten gaan meewerken en waarvan de opbrengst geheel ten goede zou komen aan de Kennedy-stichting.
Een oproep verscheen in de kranten, brieven werden uitgestuurd. De inzendingen waren overweldigend. Toen het typoscript gereed was, bleek een prachtig boekwerk met Surinaamse vertellingen te zijn ontstaan: Sirito! Wat een geschenk! Niet alleen voor de Kennedy-stichting, maar ook voor onze schooljeugd en voor ons land. Een blijvend en tastbaar bewijs van zijn rijke cultuur.
Het boek moest in grote oplage worden verspreid, wat een kostbare onderneming is. De Stichting Projectondersteuning Suriname te Amsterdam was evenwel bereid de boekuitgave mogelijk te maken, steun werd ook ondervonden van de Nederlandse Ambassade te Paramaribo. De Rotary Club Paramaribo Central zorgde voor de afname en verspreiding van het eerste aantal exemplaren. Fotograaf Michel Szulc-Krzyzanowski stond een van zijn opnames af voor het omslag, Ren Spoelstra gaf toestemming voor reproduktie van twee Kali'na tekeningen uit zijn collectie. disc, het computerdienstencentrum van de Universiteit van Amster-