Hoogleraar en columnist Flip de Kam (60) leerde Schoo kennen als columnist voor Intermagazine en raakte met hem bevriend. Ze maakten op de racefiets tochten door Frankrijk en de Belgische Ardennen en voerden eindeloze gesprekken. ‘Hendrik Jan had geen optimistisch wereldbeeld. In navolging van Jacques de Kadt voerde hij een permanent beschavingsoffensief tegen de “maagmens”, tegen het biefstuksocialisme en het platte amusement. Hij was verdrietig over de teloorgang van de Nederlandse cultuur en het Nederlandse landschap.’
Hendrik Jan Schoo - overtuigd vegetariër - was veeleisend voor zijn omgeving. Artikelen die niet naar zijn zin waren, liet hij eindeloos herschrijven. Hij kon heel snel heel boos worden. Schoo omschreef zichzelf als ‘een moeilijke mijnheer met een soms heftig gemoed’. Als Man Zonder Horloge hield hij tijdens vergaderingen van lange, grondige debatten. Binnen- en buitenlandse politiek, economie, wetenschap: Schoo was zeer erudiet en kon met één treffend beeld een ingewikkelde kwestie tot de kern terugbrengen.
Schoo werkte van's morgens vroeg tot diep in de nacht. Hij verslond boeken, kranten en tijdschriften, belde met alles en iedereen en kon urenlang met zijn vrienden debatteren over actuele onderwerpen. Eens in de maand kwamen ze samen in café Bern op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Later maakte hij deel uit van het Arti-beraad, intellectuelen uit de PvdA en van de Volkskrant.
Politieke ambities, zoals zijn zus Eegje - VVD-minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het eerste kabinet-Lubbers - had hij niet. ‘Voor een ministerspost miste hij zitvlees, geduld en tact,’ zegt Vuijsje. Schoo was ook te intellectueel voor de politiek.
Ter ontspanning maakte Schoo graag wandel- en fietstochten. ‘Onderweg zag hij van alles en had hij overal commentaar op,’ zegt Herman Vuijsje. ‘Door zijn brede belangstelling was hij voor mij een ideaal klankbord. Maar ook was hij een ongelooflijk lieve man die altijd voor anderen klaarstond. En je kon erg met hem lachen.’