liepen altijd uit tot ver in de middag. Maar ook luierden we in het park en maakten wandelingen langs Lake Michigan. Geleid door de gids voor Chicago's famous buildings doorkruisten we de stad. Als het 's zomers te heet werd, gingen we naar de bioscoop, waar de airconditioning enige uren soelaas bood. Met een beetje geluk draaide er dan ook nog een goede film, iets als Banana's van Woody Allen. Als we het geld ervoor hadden gingen we een biertje drinken bij ‘Chances R’, een bar die ‘onion rings’ serveerde waar we decennia later nog naar terug konden verlangen.
Dat HJ zijn jaren in Chicago niet verspild heeft, moet vanzelfsprekend zijn voor iedereen die hem gekend heeft. Altijd nieuwsgierig naar zijn omgeving, verdiepte hij zich in de politiek, de samenleving, de literatuur. HJ voelde zich in de open en vrije discussiecultuur van Amerika als een vis in het water. Met bladen en tijdschriften als de New Republic, de Atlantic Monthly en de New York Review of Books probeerde hij zijn in feite onstilbare honger naar kennis en inzicht te stillen. Toen al ambieerde hij ooit een Nederlands blad te maken dat een kruising zou zijn van deze bladen. Die ambitie heeft hij maar zeer ten dele kunnen verwezenlijken. Dat lag overigens meer aan Nederland dan aan hem. Met Elsevier heeft hij zijn ideaal nog het dichtst kunnen benaderen en het Elsevier-boek De nieuwe kaaskop zag hij als een triomfje.
Er waren niet alléén kranten en tijdschriften. De boeken van Tom Wolfe, waarin deze op hilarische en vileine wijze de ‘radical chic’, de hippies en allerlei andere pretentieuze groepen en groepjes fileerde, hebben sinds Chicago altijd een plek gehad in HJ's intellectuele bagage, naast die van bijvoorbeeld Studs Terkel, Philip Roth en Saul Bellow.
U denkt misschien: hier staat zijn vrouw en zelfs zij praat over HJ als journalist en redacteur. Ik kan er niets aan doen. Dat was de man die hij was, al zat hij in Chicago nog in de dop. Zijn