oeuvre bestaat uit de bundels De verwarde natie, dwarse notities over immigratie en Een bitter mensbeeld. De transformatie van een ontregeld land, plus een verzameling oudere en recente stukken, die ik in de nachten na zijn overlijden herlas onder de virtuele titel Na de opstand, de creatieve vernietiging van een consensusdemocratie.
Ik weersta de verleiding om te citeren en te laten zien hoe schitterend HJ's stijl was geworden in de jaren van hartkwaal en verscheurd gezinsleven. Lees nog vanavond als u thuiskomt HJ's argumenten ten gunste van economische groei zonder congestie, immigratiestop in een verzorgingsstaat, deemoedige herdenking, opwaartse mobiliteit van nieuwkomers, verkiezingen van burgemeesters, beschaving van elites (in plaats van meritocratie), bekwaam bestuur, beperking van Europese bevoegdheden, en een kritisch bondgenootschap van Nederland in het Westen. Het is allemaal even prikkelend, moedig en dringend.
Het heeft geen zin je een wereld voor te stellen waarin HJ op tijd naar de cardioloog zou zijn gegaan en op tijd in het gezichtsveld zou zijn gekomen van de leiding van de PvdA en de gebruikers van progressieve media. Ergens in de overgang van de jaren tachtig naar de jaren negentig was er een potentiële beschikbaarheid. Maar de vernieuwers van de PvdA en de overige linkse partijen zochten deze schoolmeester niet op. Hijzelf vond een synthese tussen management en schrijverij uit bij Elsevier, de Volkskrant en Vrij Nederland. Toch vermoed ik dat de Nederlandse politiek verder gevorderd zou zijn in de bezwering van de huidige crisis van mondialisering wanneer Schoo eerder bij de macht zelf betrokken zou zijn geweest.
HJ zou zeggen dat dit te veel eer is. Zijn urn valt om in de Nieuwe Ooster, begraafplaats in het stadsdeel van zijn jeugd. Dat is nu ook weer niet de bedoeling van mijn herdenking. Dus zet ik mijn tot stof wedergekeerde vriend weer rechtop met een parafrase op de rouwadvertentie van de kinderen van de grote Drees: H.J. Schoo was tot het laatst vervuld van zijn correctie inzake socialisme en democratie.