Frits Bolkestein
Schoo's rol in het immigratiedebat
Mij is gevraagd iets te zeggen over de rol die Hendrik Jan Schoo heeft gespeeld in het immigratiedebat. Hij heeft daarover veel geschreven, vooral nadat hij, in 1993, hoofdredacteur van Elsevier is geworden. Hij heeft die artikelen gebundeld in een boek dat hij in 2000 heeft gepubliceerd en dat De verwarde natie heet, met als ondertitel Dwarse notities over immigratie. De publicatie viel samen met zijn overstap naar het adjunct-hoofdredacteurschap van de Volkskrant, waar hij het overigens niet lang heeft uitgehouden - misschien om die dwarse notities.
Hendrik Jan Schoo was overigens niet de eerste die over dit thema schreef.
Die eer - indien men dat een eer wil noemen - komt toe aan Herman Vuijsje, die in 1986 een boek publiceerde dat Vermoorde onschuld heet. Ook dat boek heeft een ondertitel, namelijk Etnisch verschil als Hollands taboe.
Een taboe was het zeker. Daar heeft Vuijsje van kunnen genieten. Dat overkwam ook Schoo. ‘De geringste afwijking van de huidige orthodoxie,’ schreef hij, leidt tot instant verontwaardiging.’ Dienovereenkomstig betichtte de directeur van de Wiardi Beckman Stichting hem ervan een wegbereider van extreem-rechts gedachtengoed te zijn geweest. Ik vond die artikelen helemaal niet extreem. Eerder afgewogen en doorspekt met feiten.
Over feiten ging de discussie bijna nooit, schreef hij verder, maar die mochten in een zo gevoelige zaak als de immigratie