Die is wisselend in jaargetijde en streek.
Zij is buitengewoon gevoelig voor een rustige behandeling en geeft daarom dan ook vaak bij diverse imkers verschillende beelden te zien.
De steeklust, welke zij soms openbaart, schijnt niet aangeboren te zijn, daar zij spoedig in goede banen is te leiden.
De honing, vooral raathoning van de heide, wordt prachtig blank Verzegeld, doordat de zegeltjes niet vlak op de honing aangebracht, m.a.w, de cellen niet tot overlopen gevuld worden, zoals b.v. bij de Italiaanse bij.
Wij bezitten in ons inheems ras dan ook een prima bij, welke zeer zeker met andere goede rassen een vergelijking kan doorstaan.
Zij is met name door de Engelse imkers zeer gewild, wegens haar vrijwel onvatbaarheid voor ziekten, o.a. voor de mijtziekte, zodat dan ook jaarlijks duizenden volken het kanaal oversteken.
* * *
Wij zouden nog meerdere rassen kunnen vermelden, doch wij volstaan met de hierboven genoemde.
De zucht, om steeds vreemde soorten in te voeren, is in 't algemeen niet bevorderlijk aan de kwaliteit van ons eigen ras en het is zeer de vraag, of we met de import van vreemde koninginnen niet óók ziekten importeren, welke we maar liever buiten onze grenzen houden.
Indien men zorgt door selectie de beste eigenschappen van ons ras te doen dommeren, dan is het overbodig, de hulp in te roepen van vreemde rassen.
Eerst indien zou blijken, dat we zonder die hulp de goede eigenschappen niet kunnen opvoeren, is import geoorloofd. Men beginne daar echter niet aan, voordat men zoveel practische ervaring heeft opgedaan, dat men het moeilijk werk van selectie behoorlijk onder de knie heeft.
Een indirect nadeel van het invoeren van vreemde soorten is, dat men geen voldoende invloed kan uitoefenen op de paring, zodat de soort niet zuiver te houden is.
Bovendien hindert de invoerder van vreemde soorten daardoor het selectiewerk van anderen.