de Jong van Beek en Donk en ‘splinters’ bevat van de namen Cornélie Huygens (pamflettiste en romanschrijfster), Anna de Savornin Lohman die in haar roman Het Eenig Noodige de hoofdpersoon Kathie de Reth tegen de ver doorgevoerde emancipatiegedachte stelling doet nemen, en Alphons Diepenbrock (zwager van Cécile Goekoop en zeker geen feministenvriend).
Langs lijnen van geleidelijkheid bevat thematisch ook vele overeenkomsten met Cécile's roman Hilda van Suylenburg - alleen is de afloop grondig verschillend. Hilda triomfeert in haar emancipatiestrijd, Cornélie Brox-de Retz van Loo geeft de strijd op, en schikt zich naar haar man.
Couperus voltooide zijn roman in zekere zin een maand te vroeg. Terwijl hij de echtelieden weer verenigde, bleek in werkelijkheid de verzoening tussen Cécile Goekoop en haar man brozer; Couperus' roman was nog geen maand af of de scheiding tussen de echtelieden Goekoop werd toch uitgesproken.
Couperus was bij geen enkel maatschappelijk vraagstuk aktief betrokken. En sceptisch was hij altijd, of het nu ging om behoud van oude waarden dan wel de vooruitgang naar nieuwe normen. Zijn scepsis remde zijn nieuwsgierigheid niet; hij was een goed kenner van de eigentijdse geschiedenis, las kranten en aktuele brochures, en zag de essentie van de vragen die tijdgenoten stelden.
In zijn roman Langs lijnen van geleidelijkheid blijkt hij uitstekend op de hoogte met de vloed van pamfletten en brochures die na de publikatie van Hilda van Suylenburg verschenen, zoals Van der Geest-Jacobs en Klein uitvoerig aantonen. Ook daarom is het lezen van zijn roman een mooie aanvulling op de lektuur van Hilda van Suylenburg - het gaat om dezelfde thema's en dezelfde levens. Maar op een heel verschillende manier. Het is de tegen-