taalbouwsel, de zin, besproken. Hier zijn zoveel mogelijk de traditionele termen gebruikt. Dan wordt de benadering van ‘afwijkend’ taalgebruik aan de orde gesteld, uitgaande van het in de eerste hoofdstukken verworven inzicht. De vragen en opdrachten horen bij de theorie: zij verdiepen het inzicht en breiden de praktische kennis uit. De hoofdstukken Werken met taal bevatten extra vragen en opdrachten die tot doel hebben dat de leerlingen zelf ‘onderzoeken’ en tot inzicht in bepaalde wetmatigheden komen. Deze hoofdstukken sluiten het nauwst aan bij de traditionele terminologie, vanwege de opzet: een op basis van algemeen aanwezige taalkennis tot wetmatigheden te komen. In deze hoofdstukken zijn enkele wetenschappelijke-‘spel’-situaties opgenomen: na methoden te hebben gedemonstreerd, bepalen de leerlingen een methode en brengen verslag uit over de resultaten. Hierbij staat voorop de zelfwerkzaamheid en de ontplooiing van het kreatief-intellektuele vermogen van de leerlingen.
Deze aangepaste tg-methode past geheel in het streven om te komen tot een op linguïstische kriteria gebaseerde schoolspraakkunst. De didaktische waarde moet vooral gezocht worden in het bijbrengen van taalgevoel. De natuurlijke duidelijkheid van de tg-grammatika als didaktisch instrument voor het voortgezet onderwijs is door proeven aangetoond, ook in verband met het vreemde-talenonderwijs. Het beschrijven en verklaren van bepaalde verbanden tussen taalverschijnselen (het generaliserend aspekt) mist vrijwel elke schoolgrammatika van het Nederlands. De bestaande kontroversen zijn dan van ondergeschikt belang: een succesvolle theorie is altijd in diskussie.
Dit boek is bedoeld voor het vwo (vanaf de tweede klas), de pedagogische akademie, als inleiding tot diverse kursussen (fakultatieve vakken bijv.) en verder voor allen die belangstelling voor de ontwikkeling in de taalkunde hebben.
Voor de gebruikte terminologie kan o.a. verwezen worden naar A. Kraak en W.G. Klooster, Syntaxis (Culemborg 1968) en S.C. Dik en J.G. Kooij, Beginselen van de algemene taalwetenschap (Utrecht 1970).
Bij het gereedkomen van dit boek wil ik mijn dank betuigen aan drs. T.A. van Dijk en drs. W.G. Klooster, beiden als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, die mij van bruikbaar materiaal hebben voorzien. Zonder hun medewerking was dit boek niet zo snel tot stand gekomen.