of vrienden, die zij komen afhalen, al op het dek staan.
Eén voor één gaan de passagiers langs de lange loopplank van het schip af, naar de werf. En zooveel afscheidnemen als 't in Rotterdam was, zooveel weerzien is 't nu hier.
Voor Annie is er niemand, want oom Frans zal haar eerst veel verder in Amerika komen afhalen; vooreerst blijft zij nog bij juffrouw de Reuver.
‘Nu sta je op mijn land,’ zegt Lizzie, als Annie voet aan wal heeft gezet, ‘'t beste land van de wereld,’ voegt zij er echt Amerikaansch bij.
Eerst moeten al de passagiers naar het douanenkantoor. 't Is een heel groote ruimte, waar de koffers worden neergezet naar de letters van het alfabet. Daardoor kan Annie nog wat bij Lizzie blijven, want Lizzie heet Wilson, en dus staat haar koffer bij de groote W. evenals die van Annie.
Maar als de koffers zijn nagezien, dan moeten zij afscheid nemen. 't Is een warm afscheid, met beloften van elkaar te zullen schrijven.
Juffrouw de Reuver heeft haar nicht gevonden, die te Brooklyn woont, en bij wie zij en Annie zullen logeeren.
Naar Brooklyn, dat is een heele tocht.
Eerst in een electrische tram, dan in een veerboot de Hudson over, even door New York, en dan over de reusachtige Brooklynbrug, die zoo lang is, dat het de moeite waard is om er voor in een trein te stappen.
‘Weet je wel, dat je nu in een stad bent, die een peettante in Holland heeft?’ vraagt de nicht van juffrouw de Reuver aan Annie.
‘Een peettante in Holland?’