Schaken
Verlevendigende ontwikkeling? We zijn in elk geval in opmars
Er bestaat een nogal vitale Surinaamse schaakbond en deze organiseert vanaf zijn oprichting in 1955 nationale titeltoernooien, waarvan de belangrijkste zijn: het nationaal kampioenschap, het nationaal jeugdkampioenschap en het nationaal snelschaakkampioenschap. Bekende schakers die meerdere malen Nationaal Kampioen zijn geworden: Jules Jacobs, Soares, van Philips, Veer sr, Tjong Tjin Joe en Neijhorst.
In de loop der jaren hebben diverse schaakmeesters Suriname bezocht. Oud wereldkampioen Max Euwe is in de jaren veertig zelfs twee keer naar ons land gekomen. Ook hebben diverse schakers Suriname vertegenwoordigd in internationale evenementen. Goede prestaties werden in Caribische toernooien als de Curaçao en Guyana Open behaald, terwijl in de jaren tachtig drie keer een team naar de Schaakolympiade werd uitgezonden. Afhankelijk van de geschiktheid van de spelers zijn er ook uitzendingen geweest naar diverse internationale jeugdtiteltoernooien. Langzaam maar zeker begint Suriname haar plaats in de internationale schaakgemeenschap in te nemen als men let op resultaten van de laatste twee toernooien in Curaçao 1997 en Brazilië 1998.
De Wereldschaakbond FIDE organiseert vanaf 1924 de volgende evenementen:
De cyclus om het Wereldkampioenschap, waarbij deelnemers zich eerst vanuit hun Zone moeten kwalificeren Het Dames-wereldkampioenschap
Het Jeugd-wereldkampioenschap, waarbij men U-10, U12, U14, U16, U18, of U20 wereldkampioen kan worden
De schaakolympiade, een tweejaarlijkse landenwedstrijd waaraan bijna alle lidlanden meedoen.
Tevens regelt de FIDE de titulatuur voor de schaakmeesters. Aan de hand van prestaties behaald in officiële FIDE-toernooien, kan men internationaal meester of grootmeester worden. Dit gebeurt grotendeels met behulp van de ELO of ELO-rating van de schakers. De internationale titels die een schaker kan behalen zijn: