Zo waren we de stad aardig rond, maar we stonden op het cs nu wel voor een andere deur. Aan de achterkant op De Ruyterkade namelijk en dat, waarde lezer, maakt een enorm verschil. Want achter deze staatsgroene deur zat in een staatsgroezelig kantoor onder een staatshoge zoldering een kleine meneer achter een buro en die heette Havekes. Lang leve Havekes had ik moeten roepen maar dat wist ik toen nog niet.
De man was mij meteen sympathiek. Hij bleek niet eens verstoord dat we hem uit zijn ambtelijke middagdut hadden gewekt, hij was direct geïnteresseerd. 'n Schip op 'n trein, dat had hij in zijn lange loopbaan nog nóóit beleefd. Maar hij kon alles begrijpen. We moesten 'n kleine wieg laten maken waarin het schip zou rusten en dan zou hij zorgen voor 'n wagon. Een shts wagon met vierentwintig stalen rongen als u begrijpt wat ik bedoel. Nou, wij begrepen natuurlijk alles, vulden onder zijn leiding vele groene, gele en witte formulieren in en klaar waren we, voor vijfhonderdnegentien gulden!
O lof der ijzeren wielen, denderend over het tweevoudig stalen lint naar eindeloze verten. Diesel-electrisch mirakel, wonder van menselijk vernuft! Verrukkelijk Nederlands bedrijf, met mannen als Den Hollander en Havekes! Want, waarde lezer, er was méér. 'n shts heeft niet alleen vierentwintig stalen rongen, als u al weet wat dat is, maar is ook nog achttien meter lang, er kon dus nog 'n boot bij!
Op 'n advertentie in de Waterkampioen stond 's avonds al de telefoon roodgloeiend. Voor 250 gulden wilde iedereen met z'n schip mee, varen op de Middellandse Zee! En wanneer ik dan weer terugkwam. Maar toen ik zei dat ik er niet aan dacht hier nog ooit terug te keren vielen ze allemaal af.
Behalve één, en dat was ene meneer Hartog, 'n gepensioneerde Zuid-Afrikaan. Hij was met 'n Engelse uit Wight getrouwd, woonde nu op Mallorca en had bij Bou van Wijk 'n acht meter lange fifty-fifty gekocht die hij graag naar zijn eiland wilde brengen. Mijn annonce was een uitkomst, zei hij en ik riposteerde in dezelfde geest. Op Havekes' aanraden namen we voor het dubbele geld niet het Franse régime ordinaire maar het régime accéléré zodat we met de befaamde Franse spoorwegpunctualiteit op de aankomst in Marseille onze klok gelijk konden zetten, verzekerde Havekes.
In Leiden werd geladen. Van Wijk had twee mooie houten wiegjes gemaakt, twee mannetjes hielpen de kraanmachinist, die de scheepjes een voor een haarzuiver uit de vaart tilde en ze op de millimeter precies in de