Komt u ook van school?
Volgens een professor uit België betekent de bedreiging van de geschiedenis in het onderwijs de zekere ondergang van de beschaving, en misschien ook van het mensdom.
Ik neem dat graag aan.
Een andere professor zal betogen dat de bedreiging van de Franse taal in het onderwijs de zekere ondergang van de beschaving en misschien ook van het mensdom is.
Natuurlijk: zo zal het zijn.
Weer een andere professor zal een gloedvol betoog houden over 't belang van wiskunde. Zou ooit de wiskunde vervallen op school, dan gaan we rechtstreeks onze ondergang tegemoet.
Wie ben ik dat ik dit tegenspreek?
Soms evenwel vraag ik me af: de afschaffing van al deze vakken zou misschien tot heil van de mensheid zijn. Maar wat weet ik van school? Misschien is de afschaffing van de school zélf wel het beste dat we in onze wereld kunnen klaarspelen. Want wat is nou eigenlijk 'n school? Toch alleen maar iets waar we ons kunnen onderscheiden in het afleggen van nóg mooiere examens?
Heeft ooit het volgen van een school iemand ervan weerhouden de ander op te lichten, te vervolgen en, als het hem van pas kwam, van zijn levensgeluk te beroven?
Zouden we werkelijk in het niets oplossen als we niets meer hoorden van Napoleon, Karel de Grote en het Verdrag van Münster? Zouden we dan werkelijk 's avonds met een bedroefd gemoed naar bed gaan om 's morgens vol walging op te staan, als we de 80-jarige oorlog vergaten?
De geschiedenis kan me nog meer wijsmaken. En dat kan me de wiskunde ook, plus de Franse taal en de hele geleerden-kermis.