Televisie
‘Televisie heeft meer dan welke vinding ook de mensen veranderd’, zei onlangs de Franse socioloog-kunstenaar Hervé Fischer in Maastricht.
Is dat waar? Mij lijkt het dat de media niet in staat zijn de mensen van mening te doen veranderen.
Is zelfs de overdracht van informatie in de media (met name op het beeldscherm) niet tot een vorm van amusement geworden, net zoals de rest amusement is?
Het publiek is op zijn wenken bediend en heeft gekregen waarom het vroeg. Dat publiek is in zijn algemeenheid heus niet anders gaan denken over bijvoorbeeld discriminatie, emancipatie, homofilie of maatschappelijke ongelijkheid.
Is er, sinds de komst van de televisie, één maatschappelijk vooroordeel verdwenen bij de grote groep kijkers?
Ik zou bijna zeggen: integendeel. Televisie heeft voor veel vermaak gezorgd, en op dat terrein zijn de kijkers wellicht kritischer geworden. Ze hebben oog gekregen voor de showelementen van het nieuws, maar dat nieuws zelf noch de commentaren hebben hen een andere kijk op zichzelf en op hun medemensen bezorgd. Wat - om een ander voorbeeld te noemen - hebben programma's ooit bewerkt ten aanzien van ons denken betreffende Rusland en het communisme? Is dat denken niet hetzelfde gebleven als het altijd al was? Leven we niet altijd nog met een vastgeroest vijand-beeld in ons hoofd? Wezenlijke informatie bereikt de mensen niet, tenzij ze ervoor openstaan. De vraag is evenwel of we serieus geïnformeerd willen worden. Willen we wel op de hoogte gebracht worden van vraagstukken die boven ons eigen belang uitgaan? Willen we wel informatie die uit méér bestaat dan uit oppervlakkige nieuwtjes? De Franse socioloog-kunstenaar Fi-