namelijk principieel beslist, dat het stelsel van subsidieverleening, waarvoor U thans een lans breekt, niet kan worden aanvaard. U heeft al eens meer getoond de groote bezwaren van zulk een stelsel levendig te gevoelen.
Ik kan het bezwaar aldus in het kort samenvatten: Eenvoudige subsidieverleening is niet slechts uitstel van executie maar brengt nadeel toe aan onze kostbare scheepvaart. Er moet snel en krachtig en liefst afdoende geholpen worden. Het teveel aan scheepsruimte moet weg, vereenvoudiging, versobering, wellicht samensmelting, het zijn maatregelen, die niet samengaan met een subsidieering, als door U bedoeld.
Er is met zooveel spoed gearbeid, dat, naar ik verwacht en U hierbij vertrouwelijk mededeel, de noodige ontwerpen van wet reeds Maandag 9 Mei uiterlijk Dinsdag daaraanvolgende den Raad van State bereiken.
De plannen der Regeering zijn ten deele uitgelekt; U zult ingelicht zijn door iemand buiten de Departementen, die uit hoofde van gepleegd overleg over de hoofdzaken vertrouwelijk moest worden ingelicht. Hetgeen U dan in den aanhef van Uw brief schrijft, is ten principale juist, doch Uwe conclusies zijn anders dan die, welke ik trek.
Zonder op de détails in te gaan, hetgeen mij op dit oogenblik technisch te ver zou voeren, kan ik wel zeggen, dat de Regeering van oordeel is, dat de mogelijkheid bestaat van iedere Maatschappij, die hierop aanspraak kan maken, onder nadere te stellen voorwaarden, afhankelijk van de bijzondere financieele structuur tijdig kasgeldleeningen te doen verstrekken met behoud van de beginselen door U in den aanvang van Uw brief gesteld. Snel en doeltreffend zal worden gewerkt. Uw opvatting, dat de plannen voor de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij niet zouden passen, deel ik geenszins. Er zal ook voor haar een vorm te vinden zijn.
Nu het groote werk aan het scheepvaartplan achter den rug is, heb ik de door den Minister van Financiën in zijn brief van 9 April jl. genoemde kleine commissie verzocht reeds de volgende week het overleg met de Directie der Java-China-Japan Lijn te openen.
Onder aanbieding mijner beleefde groeten,
Hoogachtend,
(get.) T.J. Verschuur.