dat het waarschijnlijk is dat het andere verboden raketten aan het produceren is dan de Samoud 2, waarvan de vernietiging als bewijs van zijn coöperativiteit naar voren wordt gebracht.
Die zogenaamde coöperativiteit is het resultaat, dat geven ook de Fransen toe, van de Amerikaanse militaire dreiging. Maar tot hoever moet de dreiging opgevoerd worden om de ook door Frankrijk gewenste volledige coöperativiteit van Irak te bereiken? Eens komt er een einde aan en moet tot daden overgegaan worden.
Dat ogenblik is nu gekomen. Er was geen geloofwaardig alternatief. Deze conclusie geeft geen aanleiding tot triomfalisme, zelfs niet tot gelatenheid, want de gevolgen van een oorlog, die op zichzelf al erg genoeg zal zijn, zullen nog erger zijn: toeneming van het terrorisme, verdere destabilisatie van het Midden-Oosten, zo niet van de wereld. Voor de Amerikaanse verwachting dat Saddams val zal leiden tot stabiliteit, ja democratisering van de regio, is weinig grond.
Ook verdient de Amerikaanse diplomatie die tot de oorlog geleid heeft, geen erepalm. Nooit is duidelijk geworden of Saddam weg moest omdat hij met zijn wapens zijn omgeving bedreigde dan wel omdat hij een bondgenoot zou zijn van Al-Qaeda of, tenslotte, omdat hij zijn eigen bevolking tiranniseerde. Slechts het eerste kan een reden tot oorlog zijn.
Er zijn weinigen die nu nog menen dat een militair optreden tegen Hitler in 1936 of 1938 misdadig zou zijn geweest, en de vraag kan gesteld worden of zij die nu demonstreren tegen een oorlog tegen Irak, dat ook zouden hebben gedaan als - toegegeven: een moeilijk denkbare hypothese - Amerika met militair optreden tegen de generaals Franco en Pinochet of het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime zou hebben gedreigd. En toch is Saddam Hussein, die zijn eigen bevolking met gasbommen bestookte, vele malen erger (‘werkelijk een van de meest gruwelijke regimes die de wereld sinds 1945 heeft gekend’, zegt Van der Stoel).
Maar ook Frankrijks diplomatie, die zo vaak wordt geroemd, heeft steken laten vallen. Door op 20 januari te zinspelen op een veto, heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken het kleed onder de voeten van zijn Amerikaanse collega Powell wegge-