Goed, De Hoop Scheffer kiest dus, nu puntje bij paaltje komt, voor het Amerikaanse ijkpunt. Dat is een standpunt waar we voor of tegen kunnen zijn - de PvdA, die binnenkort wellicht zijn coalitiepartner zal zijn, is eerder tegen - maar dat in elk geval meer dan één kanttekening waard is.
Hoe lang is dit standpunt vol te houden? Het is duidelijk dat Amerika en Europa steeds meer, de laatste maanden in een versneld tempo, uit elkaar drijven. Dat is een misschien betreurenswaardig, maar niettemin natuurlijk proces. De gemeenschappelijke vijand, die hen ruim een halve eeuw aaneenbond, is weggevallen.
Dit proces is ten diepste niet afhankelijk van de leiders van de Europese landen en Amerika. Die kunnen op z'n hoogst dat proces versnellen of vertragen, verscherpen of verzachten. Onder de tegenwoordige president van de Verenigde Staten is dit proces verhaast en verscherpt, maar ook onder een andere zou het, zij het misschien minder zichtbaar, zijn loop hebben genomen.
Natuurlijk verwelkomen de Amerikanen het dat acht, later achttien Europese landen (waaronder niet Nederland - merkwaardig, gezien De Hoop Scheffers uitspraak van vorige week), zich gekeerd hebben tegen het Frans-Duits-Belgische dictaat, maar het is de vraag of dit zal verhinderen dat zij op den duur heel Europa als een gezelschap onbetrouwbare partners zullen zien.
Voor het Verenigd Koninkrijk zullen zij waarschijnlijk, wat dat betreft, een uitzondering maken; en de zeer pro-Amerikaanse Oost-Europeanen zullen wellicht enige tijd de vruchten mogen plukken van hun loyaliteit. Maar Nederland, dat kleine landje ingeklemd tussen het (in hun ogen) onbetrouwbare Duitsland en dito Frankrijk. Wat is hun dat waard?
Normaliter zou in zulke omstandigheden Nederland zijn heil moeten zoeken in grotere Europese samenwerking, vooral op het gebied van buitenlandse politiek en veiligheid. Maar daarop waren die kansen sowieso al gering, en na de afgelopen weken, waarin zich ook in Europa een diepe kloof heeft geopenbaard, zijn ze helemaal vervlogen, althans voor de voorzienbare toekomst.