inlichtingen te negeren, omdat ze van het begin af aan, hoe dan ook, tot oorlog besloten waren. Dat zou inderdaad misleiding zijn geweest.
Anderzijds wordt wel eens vergeten dat chef-inspecteur Blix in zijn laatste rapport vóór de oorlog het ‘hoogstonwaarschijnlijk’ had genoemd dat Irak het verreweg gevaarlijkste wapen, anthrax, niet vernietigd had en waarschijnlijk dat het nog verboden raketten aan het produceren was. Moet dit ook, nu er sindsdien nauwelijks sporen van bewijs gevonden zijn, als een staaltje van onvermogen worden gekwalificeerd?
Hoe dit ook zij, de werkelijke toedracht is nog niet bekend, maar zolang dat zo is, is er voldoende reden tot twijfel over de rechtvaardiging - wat niet hetzelfde is als rechtvaardigheid - van de oorlog tegen Irak. In de eerste plaats bij diegenen die er, al dan niet na aarzeling, hun steun aan hebben gegeven. Tot hen behoorde ik, en daarom begin ik met een zelfonderzoek.
Op 20 maart - de dag dat de oorlog uitbrak - schreef ik hier: ‘Nooit is duidelijk geworden of Saddam weg moest omdat hij met zijn wapens zijn omgeving bedreigde dan wel omdat hij een bondgenoot zou zijn van Al-Qaeda of, tenslotte, omdat hij zijn eigen bevolking tiranniseerde. Slechts het eerste kan een reden tot oorlog zijn.’
En nu komen gezaghebbende Amerikanen met verklaringen die op z'n minst twijfel doen ontstaan of het eerstgenoemde motief - de massavernietigingswapens - wel het echte, althans enige, motief voor de oorlog is geweest. Als de twijfel waaraan Rumsfeld en Wolfowitz nu zelf voedsel hebben gegeven, gegrond zou blijken te zijn, zou de grond onder de enige reden die in mijn opvatting die oorlog rechtvaardigde, wegvallen.
Let op dat ik Saddams tirannisering van de eigen bevolking - ‘tirannisering’ is nog een zwak woord na alles wat we al van hem wisten en sindsdien bevestigd hebben gezien - geen reden tot oorlog vond. Deze opvatting is in de lijn van mijn kritiek op het begrip ‘humanitaire interventie’, dat een tijdlang de steun had van de toenmalige minister Van Aartsen.
Oorlog tegen het Irak van Saddam zou, indien zijn behandeling van eigen bevolking het motief zou zijn geweest, zeker als ‘humanitaire interventie’ hebben kunnen gelden. Merkwaardig