We hebben het over Jorge Zorreguieta, die als technocraat onderstaatssecretaris en later staatssecretaris van Landbouw is geweest in de regering van generaal Videla, die in 1975 door een staatsgreep aan de macht kwam. In die hoedanigheid heeft hij waarschijnlijk niet persoonlijk de hand gehad in de terreurdaden van dit regime, maar onwaarschijnlijk is het daarentegen dat hij er geen weet van heeft gehad.
In elk geval draagt hij er een morele verantwoordelijkheid voor. Als Karel van het Reve, zelf ex-communist, zegt dat ‘iedereen, hoe naïef en vriendelijk ook, die communist of sympathisant is geweest, een stukje verantwoordelijkheid draagt voor de gruwelen van 1917 tot 1953 in Rusland, om van de communistische gruwelen in andere landen maar te zwijgen’, dan draagt de vader van Máxima, als lid van de regering-Videla, zeker medeverantwoordelijkheid voor de Argentijnse gruwelen.
Moet zo'n man, hoe beschaafd en vriendelijk overigens ook, zich straks naast het staatshoofd door het Nederlandse volk laten to ejuichen? Zelfs de grootste Realpolitiker zal moeten toegeven dat zoiets moeilijk verenigbaar zou zijn met de rol van voorvechter van de mensenrechten die Nederland zichzelf heeft toegemeten - een rol die internationaal erkend is geworden door de vestiging in Den Haag van het tribunaal dat de oorlogsmisdaden in Bosnië berecht.
We hoeven ons dus niet eens de onlusten in herinnering te roepen die in 1966 het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en die in 1980 de inhuldiging van koningin Beatrix hebben verstoord, om tot de conclusie te komen dat de aanwezigheid van Máxima's vader bij het huwelijk van zijn dochter met de Nederlandse kroonprins op z'n minst ongewenst zou zijn.
Goed, er wordt gezegd dat de staatsgreep van 1976 voor heel veel Argentijnen een bevrijding uit een onverdragelijke anarchie was. Laat dit zo zijn, dan rechtvaardigt dit nog niet de gruwelen waaraan het regime dat door die staatsgreep aan de macht is gekomen, zich schuldig heeft gemaakt. Ook kan het zijn dat er in Argentinië lankmoediger wordt gedacht over die schuld. In dat geval hebben we te maken met een verschil in politieke cultuur, en het is met de Nederlandse cultuur dat de regering (dit is: koningin en ministers) heeft rekening te houden - zelfs