van 19 augustus), ‘en u weet waarom. Vroeger zei ik altijd: Praag is als Wenen, maar mooier; Wenen is als Praag, maar het functioneert. Wij hebben ons hier altijd een beetje thuis gevoeld.’
Net zomin als uit Roths beschrijving van Midden-Europa als het ‘poëtische continent’, spreken uit Kohouts woorden haatgevoelens jegens de vroegere overheersers. Maar het zou verkeerd zijn daaruit politieke conclusies te trekken. Het is een heimwee naar iets wat voorgoed voorbij is, wat al in 1918 een gepasseerd station was.
Heel misschien zou Frans Ferdinand, die de oude Frans Jozef had moeten opvolgen, de andere volken van het keizerrijk - Tsjechen, Slowaken, Polen, Slovenen - eenzelfde autonomie hebben gegeven als de Hongaren sinds 1867 genoten, en Oostenrijk-Hongarije als federatie hebben gered. Het wordt wel gezegd - meestal op grond van zijn morganatische huwelijk met een Boheemse gravin. Maar het blijft theorie: hij werd in 1914 in Sarajevo doodgeschoten.
Waarschijnlijk was het toen al te laat. Die volken, vooral de Tsjechen, hadden onder Oostenrijks regime een intellectuele en administratieve elite gekweekt, die zich niet lang meer zou vergenoegen met een tweederangsstatus, zelfs in de mildste vorm van Fremdherrschaft - net zomin als de Indonesiërs na de onafhankelijkheid van hun land lang genoegen zouden nemen met een Nederlands-Indonesische Unie onder koningin Juliana.
En dan was er nog het probleem van de Hongaren, die de aan hen toegewezen volken (Slowaken, Kroaten, Roemenen) heel wat harder behandelden dan de Oostenrijkers de volken die onder Wenen stonden (Tsjechen, Slovenen, Polen). En wat te doen met de Polen? Die zouden toch blijven streven naar eenheid met hun landgenoten die onder Duits en Russisch gezag stonden, en aldus de federatie in gevaar brengen.
Een gepasseerd station dus, al in 1914. En toen in 1918 - de Eerste Wereldoorlog was al bijna vier jaar aan de gang - de Amerikaanse president Wilson kwam met zijn ‘veertien punten’, die het recht van zelfbeschikking aan alle volken beloofden, was het maar een kwestie van een klein jaar of de volken