die hij in de Golfoorlog maakte: door zijn steun aan Saddam Hussein te geven, verbruide hij het bij Saoedi-Arabië en de emiraten, die zijn grootste geldschieters waren geweest. En tenslotte werd zijn gezag in eigen, Palestijnse kring steeds meer betwist door radicalere elementen.
Kortom, Arafat kon eigenlijk geen kant meer uit. Wilde hij zijn huid nog redden, dan moest hij wel een akkoord met Israël zien te bereiken. (Dit kunnen we nu, achteraf, met alle koelte vaststellen, alsof we het ook voorzien hadden.) Maar die intrinsieke zwakte van een der beide verdragspartners toont wel aan hoe precair dat akkoord is - nog afgezien van alle wrijvingen waartoe de nu voorziene samenwerking tussen de vroegere doodsvijanden sowieso aanleiding zal geven.
Ook Israëls positie is door het einde van de Koude Oorlog niet onaangetast gebleven. Hoewel de regering van president Clinton, trouw aan een Democratische traditie, meer pro-Israelisch is dan haar voorgangster, was het toch duidelijk dat de Verenigde Staten, nu de Sovjet-Unie was weggevallen, een militair sterk Israël minder nodig hadden als betrouwbare bondgenoot dan voordien. Die bijna tektonische wijziging hebben de Israëliërs ongetwijfeld in hun berekeningen verdisconteerd.
Dat wil niet zeggen dat, anders dan onder Palestijnen, het akkoord onder Israëliërs wèl onaangevochten is. Het tegendeel is waar. Als de Knesseth het akkoord aanvaardt, zal dit waarschijnlijk met een uiterst kleine meerderheid zijn - wat geen stabiele basis is voor iets wat het bestaan van de staat Israël raakt.
Met alle hoop die het akkoord geeft, mogen we dus toch de ogen niet sluiten voor de mogelijkheid van Zuidafrikaanse toestanden in Israël en de bezette gebieden. Ook in Zuid-Afrika werd een historisch akkoord gesloten tussen partijen die elkaar naar het leven hadden gestaan. Ook dat akkoord zou een grondige hervorming van de staat ten gevolge hebben. En ook dat akkoord gaf hoop. Maar zie wat het heeft ontketend.
Is het dus ook in Israël een kwestie van, zo niet te weinig, dan toch te laat? Het voorjaar van 1967, na de overwinning in de Zesdaagse oorlog, waarbij Israël de Westoever, Gaza en de Golanhoogte veroverde, was het ogenblik voor een grootmoedig aanbod aan de opnieuw verslagen Palestijnen - zeggen som-