spel staat, niet door welke Europese uitspraak dan ook laten binden. Het ziet de emu zeker niet als een instrument dat Frankrijk onder sim zal houden, eerder als een bevrijding uit de huidige toestand, waarin het Duitsland moet volgen.
Nu kan het zijn dat de Europese economische integratie zodanige onherroepelijkheden schept dat de politieke vrijheid die Frankrijk - maar dit is niet het enige land dat dit doet - zich voorbehoudt, op den duur illusoir of fictief zal blijken te zijn. In dat geval zal Marx gewonnen hebben. Op het ogenblik ziet het daar evenwel nog niet naar uit. Integendeel eerder.
Dat betekent dat de marxistische berekening, die Nederland aanhangt, vooralsnog niet opgaat. Ook de Nederlandse bewering dat Maastricht het democratisch tekort in Europa heeft verkleind, aangezien het Europese Parlement er hier en daar een paar bevoegdheden bij heeft gekregen, is loos. Per saldo is het democratisch tekort vergroot, omdat de nationale parlementen op overige punten veel meer zeggenschap hebben moeten afstaan.
Tot zover de nog onbesliste strijd tussen twee visies. Een andere vraag is of een economische misgeboorte kan leiden tot een politiek gezond stelsel. Er zijn vele deskundigen die de emu als een monstrum beschouwen, maar een noodzakelijk monstrum ter wille van de politieke wenselijkheid ervan. Welnu, kan een economisch monstrum politiek wenselijk zijn, sterker: een gezond politiek kind voortbrengen?
Hans Barbier, chef van de economische redactie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, meent (in een artikel in het nummer van 31 juli) dat, wanneer economieën via de wisselkoers aan elkaar geketend worden, de spanningen van de groei- en verdelingsprocessen, die zich onvermijdelijk tussen economieen voordoen, juist dàn in de grove termen van de politiek vertaald worden.
Zo is er van ‘Duitse hegemonie’ of ‘heerschappij van de D-mark’ pas sprake sinds de Europese munten in het Europese monetaire systeem zitten. Daarin hebben zij hun flexibiliteit verloren, en dat roept meer spanningen op dan wanneer de munten vrij zouden zijn. En die spanningen krijgen onvermijdelijk politieke lading. In de door de markt bepaalde verhou-