De Gaulle (die hij overigens niet noemt) is bij Scheffer het uitgangspunt van zijn scepsis ten aanzien van Europese integratie de erkenning dat ‘wantrouwen tussen de naties de natuurstaat’ is. ‘We mogen blij zijn met alles wat zich daarboven - boven dat wantrouwen - verheft.’
Het is een voor Nederlandse oren cynische uitspraak, en Scheffer schrikt er zelf dan ook een beetje van, want hij haast zich te zeggen: ‘Dat is overdreven minimaal geformuleerd.’ Integendeel, Scheffers stelling gaat nog niet ver genoeg: wantrouwen tussen naties is niet alleen de natuurstaat, het is zelfs de reden van bestaan voor een natie.
Immers, als alle naties elkaar zouden vertrouwen, zouden ze al lang één zijn. Het niet gelijk aan de andere willen zijn - waarin al de kiem van wantrouwen verborgen ligt - is de reden van bestaan, de reden van de afzonderlijkheid van iedere natie. In werkelijkheid houden volken niet van elkaar.
Zeker, individuen in de ene natie houden wel eens van individuen in een andere natie of zelfs van een andere natie in haar totaliteit, maar we hebben het niet over individuen, maar over collectiviteiten, wat heel iets anders is. De uitzondering is dat naties wel eens houden van verre naties, maar dan is het wat een Duitser eens genoemd heeft: Fernliebe aus Nachbarhass.
Ook marxistische pogingen tot oplossing van het nationaliteitenprobleem - pogingen in welker succes ook vele niet-marxisten lange tijd geloofd hebben - zijn mislukt, ja lijken in de Sovjet-Unie en Joegoslavië de tegenstellingen tussen de betrokken naties alleen maar te hebben verhevigd.
Misschien dat de minder ambitieuze, minder gewelddadige opzet van de Westeuropese integratie meer succes zal hebben, maar laten we niet vergeten dat aan de wortel van die poging wantrouwen lag: wantrouwen jegens Duitsland, dat de anderen juist door integratie wilden binden. Dit motief steekt nog altijd zo nu en dan zijn kop op, en niet alleen in Frankrijk. Zal dit oermotief zich nog eens wreken?
In elk geval lijken er grenzen aan de Europese integratie te zijn, en alleen al om die reden dient dit ‘wereldvreemde ideaal dat onze diplomatie tot norm heeft verheven’ (Paul Scheffer) geen voorrang boven veiligheid te krijgen.