zighoudt is: is de Russische militaire macht nog steeds bedreigend? Nauwelijks. Het Warschaupact is vrijwel ineengestort. Tsjechoslowakije, Hongarije en Polen (althans Lech Walesa) eisen ontruiming van hun grondgebied door de Russen. Het Russische leger moet steeds meer als politieman in eigen land gaan optreden.
Voorlopig is dus de Russische militaire macht geen gevaar. Maar zelfs als de Sovjet-Unie geheel zou uiteenvallen, zouden er nog tienduizenden kernwapens blijven liggen. In wiens handen zouden die terechtkomen? Dat is een vraag die het Westen op z'n minst nog tot een minimum aan waakzaamheid en militaire samenwerking zou moeten dwingen. Het verdwijnen van het Warschaupact als militair instrument heeft niet het verdwijnen van de navo tot logisch gevolg.
Maar dit kan nauwelijks onderwerp van intellectueel debat zijn. Het grote debat van de naoorlogse periode is dus zo goed als afgelopen. Niet dat de vrede plotseling is uitgebroken. In het vacuüm dat het communisme in Oost-Europa heeft achtergelaten, stromen allerlei duistere en nog onbekende krachten, waarvoor we ons hart kunnen vasthouden. Uit de chaos zullen niet plotseling welvarende en redelijke democratieën oprijzen.
Voordat het zover is (als het ooit zover komt), zullen er jaren overheen gaan, jaren van onzekerheid, jaren waarin er van alles in die landen kan gebeuren. Het meest milde scenario is nog een krachtige herleving, overal, van het nationalisme. Oost-Europa één groot Joegoslavië (of zelfs Transkaukasus) is geen ondenkbaarheid.
Dat is een vreselijk vooruitzicht, maar aanleiding tot intellectueel debat in het Westen geeft het niet. Nationalisme is, anders dan marxisme, geen ideologie waarmee men een discussie kan voeren. Fascisme nog minder. Het zijn wezenlijk irrationele stromingen, en daarmèe is per definitie geen discussie mogelijk. De geschiedenis zal dus voorlopig zonder groot debat, anekdotisch zijn (let wel: ook anekdoten kunnen gruwelijk zijn!)
Heeft Fukuyama dan toch gelijk en gaan we ‘eeuwen van verveling’ tegemoet? Misschien wel (hoewel eeuwen een tijdsspanne vormen die niet te overzien is), maar die periode-zonder-groot-debat zal niet noodzakelijkerwijs een periode zijn