getwijfeld door de Bondsrepubliek onder de arm genomen zal worden, zal dat niet zonder spanningen gaan (en dan praten we nog niet eens over de Duitse hereniging - een op zichzelf destabiliserend onderwerp).
Wat voor Oost-Europa geldt, geldt voor de Sovjet-Unie in versterkte mate. Gorbatsjovs economische hervormingen lijken de kant uit te gaan die hervormingen van zijn voorgangers Chroesjtsjov en Kosygin zijn gegaan; ze stranden op de onwil van een oppermachtige bureaucratie en - erger nog - van de bevolking. En intussen dreigt het rijk uiteen te vallen.
‘De Sovjet-Unie bevindt zich in een prefascistische periode. De veranderingen zijn tot nu toe blijven steken in goede bedoelingen en halfzachte maatregelen. De mensen zijn moe en ongeduldig, vatbaar voor populisme en volksmennerij. En de reactie in Rusland zal zwart zijn, fascistisch’, tekent André Gerrits in Moskou op uit de mond van Oleg Roemjantsev, medewerker aan het Instituut voor de Economie van het Wereldsocialistisch Systeem (Het Parool, 23 december).
Dat hoeft op zichzelf geen gevaar voor de wereldvrede op te leveren. De ‘correlatie van krachten’ - een marxistisch begrip, dat veel meer dan uitsluitend het militaire evenwicht bevat - is zo duidelijk ten gunste van het Westen verschoven, dat zelfs een ‘fascistische’ Sovjet-Unie, die overigens met dezelfde interne problemen als Gorbatsjov zou komen te zitten, voorlopig wel geen avonturen zal beginnen. Maar bevorderlijk voor de ontspanning zal een en ander niet zijn.
En de Derde Wereld (een verzamelterm, die een eenheid suggereert die helemaal niet bestaat)? Die dreigt het kind van de rekening te worden. De komende jaren zal de aandacht van het Westen zozeer op Oost-Europa gericht zijn, dat er weinig meer overschieten zal voor de Derde Wereld. En de hulp zal ongetwijfeld de weg van die aandacht opgaan.
Daar komt bij dat één prikkel voor die hulp is weggevallen: de vrees dat de Derde Wereld in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie zal raken. Een Sovjet-Unie die Oost-Europa praktisch afschrijft, is geen supermogendheid meer. Die conclusie hebben vele Derde-Wereldlanden al getrokken. Hun marxistisch-leninistisch jasje hebben zij uitgetrokken, maar