nog minder georkestreerd. Dit zo zijnde, moet de verklaring die Helmut Kohl voor de Bondsdag over de Duitse kwestie heeft afgelegd, beschouwd worden als een teken van verrassende wilskracht en reactiesnelheid, te verrassender omdat deze eigenschappen meestal niet met de bondskanselier worden geassocieerd.
Natuurlijk, hij voelde de hete adem van de binnenlandse politiek in zijn nek, en dan reageert hij altijd 't best. Als hij de ontwikkeling in de ddr op haar beloop zou hebben gelaten, zou iemand anders - de spd of iemand in eigen partij - zich als kampioen van de nationale zaak hebben opgeworpen, en dat kon Kohl zich, met de verkiezingen van 1990 in het zicht, niet veroorloven.
Maar dat is een heel eerbaar motief en doet in elk geval niet af aan de verdienste van een verklaring die ook qua inhoud van staatsmanschap getuigt. Immers, de ddr wordt niet gedwongen nog verder in het stof te bijten waarin ze al ligt. De structurele hulp die zij nodig heeft - en die slechts de Bondsrepubliek haar in voldoende mate kan geven - wordt alleen afhankelijk gemaakt van vrije verkiezingen en van afschaffing van een bureaucratie die die hulp bij voorbaat zou doen mislukken.
En de ‘confederale structuren’ tussen beide Duitse staten, die Kohl in de toekomst mogelijk acht? Is dat een dictaat opgelegd aan de ddr? In de eerste plaats veronderstelt een confederatie, in tegenstelling tot een federatie, de onafhankelijkheid van de samenstellende delen. Dus de ddr blijft daarin soeverein. In de tweede plaats wijkt zo'n gedachte niet veel af van de ‘verdragsgemeenschap’ die Hans Modrow, de minister-president van de ddr, al voorgesteld heeft.
Wie weet dat confederaties - en zeker confederaties van twee - nooit een lang leven beschoren is en dat ze meestal òf uiteenvallen òf het voorstadium zijn van federaties, vindt het heel natuurlijk dat Kohl die laatste staatkundige vorm heeft genoemd als een in nòg verdere toekomst liggend doel. Het zou trouwens, gegeven de verplichting die de grondwet hem oplegt, vreemd zijn als hij dat einddoel niet had genoemd.
Wat Kohl met zijn verklaring, die de instemming had van de hele Bondsdag (behalve de Groenen), heeft gedaan is een po-