Errata
1. Tocqueville. In mijn artikel van 12 augustus schreef ik dat Tocqueville zich in een brief aan een vriend christen had genoemd ‘ik zal niet zeggen: uit geloof, maar uit gevoel (goût) en, als ik het zo mag zeggen, uit temperament’. Bij herlezing van die passage, die ik had gevonden in het boek over Tocqueville van Agnes Antoine, L'impensé de la démocratie, blijkt mij dat Tocqueville dit niet van zichzelf gezegd heeft, maar, in zijn Souvenirs, van zijn vriend Jean-Jacques-Antoine Ampère. Het is Agnès Antoine die schrijft dat dit ook van Tocqueville gezegd zou kunnen worden.
2. Goejanverwellesluis. In mijn artikel van 19 augustus heb ik mijn nageslacht er valselijk van beschuldigd niet te weten wat Goejanverwellesluis, de plaats aan de Hollandse IJssel waar in 1787 prinses Wilhelmina, de vrouw van stadhouder Willen V, door de Patriotten werd aangehouden, is.
Welnu, twee van mijn zeven Nederlandse kleinkinderen protesteren. De ene heeft dit geleerd toen hij in 1998 voor zijn eindexamen de periode 1780-1830 moest bestuderen, en de andere had die wetenschap uit Van nul tot nu, een vaderlandse geschiedenis in stripverhaalvorm (laten we dus niet denigrerend doen over zulke hulpmiddelen).
En mijn kinderen? Ook die zeggen wel min of meer te weten wat er in Goejanverwellesluis is gebeurd. Onzekerheid bestaat alleen over de vraag of ze het nog van school weten dan wel omdat ik het hun in hun kinderjaren verteld heb toen wij, op een ANWB-wandeling langs de Hollandse IJssel, die plek passeerden. Hoe dit ook zij met deze verklaring is, hoop ik, de vrede in de familie hersteld.
Maar... ondertussen hebben mij gedetailleerde mededelingen bereikt waaruit blijkt dat prinses Wilhelmina helemaal niet bij de Goejanverwellesluis is aangehouden, maar lichtelijk ten zuidwesten daarvan, nl. aan de Vlist ten zuiden van Haastrecht. Daarna werd zij, met haar gezelschap, naar Goejanverwellesluis begeleid (daartoe moest zij de Hollandse IJssel per voetveer oversteken), waar zij niet in een herberg, maar in een boerderij verbleef totdat zij haar gedwongen terugreis naar Nijmegen kon aanvaarden.
Ik troost mij met de gedachte dat prof. P. Geyl, de historicus die als geen ander gestreden heeft voor eerherstel voor de Patriotten, dit blijkbaar ook niet wist, want in zijn Geschiedenis van de Nederlandse stam schrijft hij dat prinses Wilhelmina ‘op één van de strategische punten van de Hollandse grens, Goejanverwellesluis, (...) door een daar geposteerde burgerafdeling aangehouden’ werd.
NRC Handelsblad van 26-08-2004, pagina 7