behoefte aan heldere standpunten, ongenaakbare gedragscodes, klare taal - en vervolgens de onvermijdelijke desillusie, het agressief makend malaisegevoel wanneer al die goede voornemens weer wegzakken in een moeras van dubbelzinnigheid en dubbelhartigheid. Die commissie integratie is het beste voorbeeld: een oprecht verlangen naar objectieve beschouwing, naar een helder overzicht van de knelpunten en misvattingen uit het verleden, en dan onherroepelijk het trieste bekvechten wanneer langzaam maar zeker duidelijk wordt dat die helderheid een illusie is, dat het grotendeels een kwestie van perspectief is.
Is de integratie gelukt of mislukt? Ben ik een gelukkig mens of juist niet?
Toen eenmaal duidelijk werd dat de opdracht van de commissie een illusie was, kregen andere aanvechtingen de overhand. Het verlangen naar helderheid wordt in Nederland altijd verdrongen door het verlangen naar schuldbekentenissen - van de ander, welteverstaan. Als de integratie van minderheden in Nederland mislukt is, dan is de vraag algauw niet meer wat daaraan gedaan kan worden, maar wie het gedaan heeft. De nieuw-Hollandse behoefte aan mensen die verantwoordelijkheid nemen wordt steeds opnieuw afgetroefd door het intense verlangen andere mensen verantwoording te zien afleggen - twee zaken die telkens met elkaar verward worden.
Typerend is de verklaring waarmee het aangevallen Hilda Verwey-Jonker Instituut zijn straatje probeert schoon te vegen: niet de allochtoon is mislukt in Nederland, het zijn vooral de mislukte autochtonen die het succes van de allochtonen niet kunnen verkroppen. Olie op het vuur van de critici van de multiculturele samenleving, die met voorbeelden van taalachterstand en criminaliteit zullen komen - enzovoort. Oudlinkse zelfgenoegzaamheid en het nieuwrechtse verlangen naar een onafgebroken reeks bijltjesdagen - het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Beide partijen zijn