gendheid. De advocaat Hammerstein en de mediaprofessor Beunders, die in de slipstream van Fortuyn alle camera's voortdurend op zich gericht wisten, hebben zichzelf veroordeeld tot het verdomhoekje van een rancuneuze splinterpartij. In het nieuwe Nederland is het iedere dag bijltjesdag.
Wat bezielt de kiezer? De onverbeterlijke duiders van de volkswoede voelen zich verraden; zij hadden al die blinde haat tegen de ‘linkse kerk’ immers al te letterlijk genomen. Zij denken nog altijd in stromingen en bewegingen, in een blijvend herstel van ideologische tegenstellingen. Je bent wat je kiest. Als de kiezer een ruk naar rechts maakt, dan wordt hij geacht ten minste vier jaar aan die kant te blijven staan. Je kunt niet binnen een halfjaar van rabiaat rechts naar gestaald links switchen.
Maar het gebeurt wel. Er wordt daarom veel geklaagd, vooral door de misleide voorspellers, over de rol van de media. Imago is alles geworden; er wordt avond aan avond op vier netten inhoudelijk gedebatteerd, maar uiteindelijk geeft het lekkere kontje van Wouter Bos toch de doorslag. Was de kiezer die vorig jaar uit onvrede overliep naar het kamp-Fortuyn nog een getart mens dat een woedend signaal afgaf, nu hij zo snel alweer op zijn schreden terugkeert, is hij eigenlijk toch de verwende diva waarvoor eerder alleen de hopeloos paarse Hans Dijkstal hem uit durfde te maken.
Wat is het nu eigenlijk: betrokken burger of grillige prima donna? Ineens wordt er alweer behoorlijk afgedongen op de woede die nog geen halfjaar geleden heilig werd verklaard. Veel onvrede, zo blijkt ineens, is een kwestie van perspectief. Zeker, er loopt veel niet soepel in de publieke sector, en de ambtenarij, nou ja, maar alleen mensen die denken dat alles in het leven voor hen geregeld hoort te worden, maken er een existentieel drama van.
Onlangs las ik een commentaar waarin nog gesteld werd dat Fortuyns moordenaar Volkert van der G. zo veel burgers