Herman Heijermans' laatste levensjaren
(1965)–Annie Heijermans-Jurgens–bron
Annie Heijermans-Jurgens, Herman Heijermans' laatste levensjaren. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1965
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Herman Heijermans' laatste levensjaren van Annie Heijermans-Jurgens uit 1965.
redactionele ingrepen
p. *2-*3: het onderschrift op pagina *3 is direct bij de bijbehorende afbeelding op pagina *2 geplaatst.
p. 7: de kop ‘Herman Heijermans' laatste levensjaren’ is tussen vierkante haken toegevoegd.
p. 29: vanhet → van het: ‘de lasten van het theaterdirecteurschap’.
p. 29: confidental → confidential: ‘you will consider this letter confidential’.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 6, 54, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Annie Heijermans-Jurgens
Herman Heijermans' laatste levensjaren
[pagina 1]
Herman Heijermans' laatste levensjaren
[pagina 2]
De Boekvink
Litteratuur in miniatuur
[pagina 3]
Annie Heijermans-Jurgens
Herman Heijermans' laatste levensjaren
Amsterdam
Em. Querido's Uitgeverij N.V.
1965
[pagina 4]
Copyright 1965 by Em. Querido's Uitgeverij N.V., Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form, by print, photo-print, microfilm or any other means without written permission from the publisher.
[ achterplat]
Annie Heijermans-Jurgens
Herman Heijermans' laatste levensjaren
S. Carmiggelt, die als bloemlezer uit Herman Heijermans' werk, met de weduwe van de schrijver in contact was gekomen, heeft haar, nadat zij hem allerlei herinneringen aan haar man had verteld, aangespoord deze mémoires en wat zij nog meer over hem wist te boekstaven. Zij heeft dit gedaan en hem het manuscript laten lezen. Dit schreef hij er, als Kronkel van Het Parool over: ‘Ik las het in één nacht uit en was toen blij, dat ik zo had aangedrongen. Want zij schrijft net zo goed als zij vertelt en dat komt zelden voor.’ Carmiggelt schreef ook, na een citaat: ‘Nu hoef ik u niet meer te bewijzen dat mevrouw Heijermans de pen kan voeren en mag ik rustig met u dwalen door de feiten die zij over haar door Nederland her-ontdekte man te melden heeft. Ge leert hem uit dit boekje kennen van allerlei kanten. Als de man die in zijn jeugd een zaak oprichtte en bijna failliet ging en die later, als toneeldirecteur, ook op die zákelijke kant vast liep omdat hij “de deugden en de ondeugden die voor het koopmanschap nodig zijn miste?” - Ge ziet hem in dit manuscript bezig met de helse hoeveelheid broodschrijverij, voor allerlei bladen en blaadjes, die hij, om de uit zijn toneelzaak voortvloeiende schulden te vereffenen, avond aan avond moest bedrijven, met bovenmenselijke plichtsbetrachting. En ze vertelt erbij, hoe dat toeging 's avonds. [...] Als hij schreef moest zijn vrouw tegenover hem zitten en de blaadjes lezen, die hij had volgetikt, naar hij zei om te kijken of hij fouten had gemaakt. Er waren geen fouten. “Maar het was meer de behoefte aan innerlijk contact, die hem dit deed zeggen.” - Iedere artiest begrijpt dat. [...] Tragisch zijn in het manuscript de bladzijden die gaan over zijn laatste dagen. [...] Ik ben een beetje trots een duw te hebben mogen geven tot het ontstaan van dit fijne boekje...’
Omslagillustratie: J.H. Toorop