Peest wijst een bordje met de tekst hunebed naar links. Dat pad slaat u in.
Dit hunebed behoort zeker niet tot de grootste, maar nu u toch hier bent, is het misschien aardig even te stoppen bij dit stenen monument, dat omstreeks 2700 v.C. is gebouwd. Belangrijker - in een boek over aarden monumenten althans - is het Noordse Veld, iets voorbij het eind van de zijweg langs het hunebed. Parkeer uw auto of fiets waar het pad als voetpad verder gaat, en loop in dezelfde richting verder met de weilanden aan uw rechterhand. Na de bosstrook (links) komt u op het deel van het pad dat op de foto op p. 43 nog net zichtbaar is in de linkeronderhoek. Daarop ziet u ook heel duidelijk de wallen van de celtic fields. Hier, aan de zuidflank van het Noordse Veld, zijn ze beter bewaard dan waar ook in Nederland. Op de foto ziet u ook een oud karrespoor, dat zich in het terrein eveneens makkelijk herkennen laat. Over de ouderdom van het spoor bestond bij het ter perse gaan van dit boek nog geen duidelijkheid.
Door het terrein schuin naar links te doorschrijden, bereikt u het brede zandpad dat het Noordse Veld in de lengterichting in tweeën deelt. Volg het en zie hoe de celtic field-wallen plaats maken voor een enorme variëteit aan grafheuvels. Ooit lagen er hier 150, nu zijn er nog 50 van over. Rechts van het pad liggen de onlangs gerestaureerde ‘Negen Bargen’. In feite zijn het er heel wat meer dan negen, inclusief een groot aantal kleine heuvels. Bij opgravingen is duidelijk gebleken dat er enkele grafheuvels over de wallen zijn opgeworpen, en dat wettigt de veronderstelling dat het akkercomplex toen al buiten gebruik was, op die plaats althans. Aan de hand van grafvondsten konden die heuvels gedateerd worden: ze zijn opgeworpen in de ijzertijd, rond 400 v.C., en dat betekent dat het celtic field relatief oud is (zie p. 42).
De combinatie grafheuvels-celtic fields komt wel vaker voor, maar meestal zijn de grafheuvels ouder. Overigens liggen op en bij het Noordse Veld ook grafheuvels uit de bronstijd (1800-600 v.C.) en zelfs uit de daaraan voorafgaande late steentijd. Die laatste, zeldzame categorie grafheuvels is met zes exemplaren vertegenwoordigd, waarvan drie halverwege de autoparkeerplaats en het hunebed, als u terugkeert aan uw linkerhand. Als geheel is het Noordse Veld dus duizenden jaren in gebruik geweest.
Hervat de route in de oorspronkelijke richting. De hoge es van Zeijen kan u haast niet ontgaan. Volg op de brink de borden Ubbena. Steek de grote weg over en rijd door naar Oudemolen.