Direct na Groot Wetsinge wijkt u even van de hoofdweg af, waar de oude weg Groningen-Winsum precies rond een borgterrein voert.
Hier werd in de zeventiende eeuw het nieuwe Onsta gebouwd (en afgebroken in 1801), na de afbraak van het oude Onsta bij Sauwerd. De provinciale weg gaat dwars door het borgterrein, maar aan de oostzijde zijn een deel van de gracht en enkele terreinwelvingen bewaard gebleven.
Na de wierde die vlak voor Winsum het westelijk bermlandschap opwaardeert, volgt u bij een benzinepomp een afslag naar links. Die neemt u. (Als u nu al aan koffie toe bent is een bezoek aan ‘De Gouden Karper’ in Winsum een aanrader. Het café staat er al sinds 1540. Marnix van Sint-Aldegonde, de componist van het ‘Wilhelmus’, was hier ooit stamgast.)
Na het passeren van de oeverwallen van de Hunze komt u in Alinghuizen, waar vroeger een klooster gelegen moet hebben. Het enige spoor is de terreinophoging die de geestelijken droog moest houden, en waarop nu de twee boerderijen staan, die samen Alinghuizen heten. Meer omvang heeft Garnwerd. Direct links van de brug staat de molen, gelukkig op een aarden monument, namelijk een molenterp of windvang. De wierde van Garnwerd is helaas maar gedeeltelijk bewaard gebleven. Even voorbij de dorpskern is er aan uw rechterhand nog wel wat van te zien.
Houd buiten Garnwerd rechts aan, en blijf dit even verderop bij een splitsing ook doen. Zo komt u langs de kleine wierde onder de Antuma-hoeve in Aduarderzijl.
Vlak voor het gehucht trekt een laat-negentiende-eeuwse sluis met bijbehorende waterwerken de aandacht. De aanleg van het geheel betekende het einde van een schans uit de Tachtigjarige Oorlog, waarover een explicatiebord ter plekke meer informatie geeft. Het vermeldt echter niet dat die schans een voorganger had, die in 1501 werd opgeworpen tegen de Groningers door troepen van de Saksische hertog (zie p. 90) en dertien jaar later door eerstgenoemden geheel werd gesloopt.
In Aduarderzijl de richting Ezinge aanhouden.
Na een paar honderd meter komt u langs de Allersmaborg, waarvoor de eerste steen in de veertiende eeuw gelegd werd. De borg zelf is niet vrij toegankelijk, maar u mag wel een ronde langs de grachten maken. Ook hier geeft een explicatiebord meer informatie.
En dan ziet u Ezinge, op bijna zes meter boven het maaiveld het hoogtepunt van deze route. In het dorp gaat u vlak voor het kanaal naar