Tegenover die vrij hopeloze gevallen staan de borgterreinen waar eigenlijk alleen het gebouw ontbreekt. Gracht en oprijlaan zijn nog overduidelijk aanwezig, terreinwelvingen markeren de plaats van verdwenen opstallen. Hier en daar zijn zelfs al borggrachten ontdempt en markeren jonge bomen oude singels.
Route 1 voert langs vier borgterreinen en een bestaande borg. Van de andere borgterreinen zijn dit volgens Veldman een paar aanraders: - Piloersma in Den Ham. Route 1 komt hier dicht langs. Bij de Sietse Veldstraweg gaat u niet linksaf, maar rechtdoor. Piloersma ligt dan na 500 meter rechts. Van de oorspronkelijke borg, in 1521 voor het eerst genoemd, resteert alleen de voorgevel en een deel van het voorhuis; het pand dat u nu ziet, wordt daarom niet tot de vijf resterende borgen gerekend. Maar de singels en grachten zijn authentiek.
- Ewsum in Middelstum. U vindt het borgterrein 200 meter ten noorden van de weg Middelstum-Oosterburen, net ten oosten van het Boterdiep. Hier resteert nog een mooie, lage ronde toren op de hoek van het borgterrein, aan een brede gracht. De toren is een toevoeging van Onno van Ewsum, overleden in 1489, die in zijn jonge jaren in het Heilige Land tot ridder was geslagen.
- Dijksterhuis ten noordwesten van Pieterburen, tussen de Oude Dijk en het begin van de Wiebenerweg, naar Eenrum. Het Dijksterhuis dateert van het einde van de veertiende-eeuw, als steenhuis of mottekasteel. De borg die daarop volgde werd in 1903 gesloopt, na vergeefse pogingen de f 1500,- in te verzamelen waarmee het pand gered had kunnen worden.
- Asinga in Ulrum, net ten zuidoosten van de dorpskern. De borg werd in 1426 voor het eerst genoemd, en in 1809 afgebroken. De gracht is een paar jaar geleden weer uitgegraven, de oprijlaan is opnieuw met bomen beplant en de plaats van de borg zelf is gemarkeerd.
- Borgweer, ook wel Starkenborgh in Wehe, ligt een paar honderd meter ten noorden van de weg naar Leens, en is bereikbaar via een lange, rechte oprijlaan. Deze borg begon ook als borg, en niet als steenhuis, halverwege de zeventiende eeuw. Ook hier zijn de grachten opnieuw gegraven, terwijl lage beplanting aangeeft waar tot 1832 de borg stond.