regel te krijgen. De inhoud en de vorm zullen overigens afhankelijk zijn van het voorwerp, de materie en de aard van de communicatie: inlichtend, overtuigend, vermanend, vragend... In ieder geval moet de communicatie voor de rechtzoekende steeds helder en eenduidig zijn. Mensen die het noorden kwijt zijn door de ellende waarin ze zijn terechtgekomen, behoeven heldere, gestructureerde taal van hun advocaat. De ellende wordt door de advocaat overgenomen, getransfereerd, en vervolgens moet hij het onheil vertalen, omzetten naar concrete oplossingen. Hij moet dit helder en krachtig doen, om zo de oplossing zelf aan te reiken en rust bij de cliënt te krijgen. Wanneer de cliënt de deur van het advocatenkantoor achter zich sluit, moet hij het gevoel hebben dat hij zal worden geholpen. Taal fungeert daarbij als geneesmiddel.
Waarom schrijven zo veel mensen in justitie zo slordig terwijl taal en betogen net de kern van het werk is?
Omdat ze te veel ideeën in één zin willen steken. Wat mij ook opvalt is dat zij die heel goed kunnen pleiten en de gesproken taal meesterlijk hanteren, vaak niet de gave van het geschreven woord bezitten. De beide talenten hebben is schaars, ook bij journalisten. Luc Van den Bossche, in de advocatuur, en Hugo Camps, in de journalistiek, zijn op dat vlak monumenten.
In welke sector is juridische taal het best om te zetten naar heldere taal?
In het familierecht en het strafrecht. Als het gaat om het heel persoonlijke van de mens, of om menselijke schade, is onheldere communicatie absoluut te vermijden. De actuele toestand is soms wraakroepend. Neem nu een