eens een werk op van de natuurkundige Eccles, mevrouw Burnier, en ontdek hoe mystiek zijn taal aandoet. Of lees eens iets over Gödel - dat lijkt waarachtig wel op moderne poëzie.
Een aardige vraag voor Andreas Burnier: is de door Luitzen E.J. Brouwer ontwikkelde intuïtionistische wiskunde nu een produkt van het zwarte of van het witte denken?
Ook Burnier is helaas weer zo iemand die niets van de natuurwetenschap afweer en er daardoor waandenkbeelden over op na houdt.
Als er al in tegenstellingen gedacht moet worden, dan veeleer in de tegenstelling tussen de aan- of afwezigheid van de bereidheid om je denkbeelden aan de werkelijkheid te toetsen met behulp van experimenten die je met je handen en allerlei hulpmiddelen zoals kijkers, microscopen en computers kunt uitvoeren. Plato en Aristoteles waren beiden tegen het uitvoeren van experimenten. Plato verheft er zijn stem tegen in Leges en Gorgias, Aristoteles in de Ethica Nicolrmachea. Goethe deed wel experimenten, was dus een zwarte denker, trok alleen de verkeerde conclusies. Maar aan hem zie je hoe moeilijk het is om in simpele tegenstellingen te denken, want hij experimenteerde wel, maar was tegen het gebruik van hulpmiddelen zoals microscopen.
Bij Freud is wel een zekere bereidheid aanwezig de denkbeelden empirisch te toetsen, maar groot is die bereidheid toch niet. Gelukkig relativeert hij zijn eigen ideeën en blijft hij sceptisch ten aanzien van zijn eigen theoretische concepten. Toch is het absurd hem op één lijn te stellen neet mensen als Newton en Einstein. Er is geen tegenstelling tussen Freud en Jung onderling, maar tussen denken gericht op het doen van experimenten enerzijds en het niet-operationele denken van Jung en Freud anderzijds.
Andreas Burnier spreekt over de doodsimpulsen in onze