De dood van de witte raaf
(1980)–Robin Hannelore– Auteursrechtelijk beschermdRobin Hannelore, De dood van de witte raaf. De Roerdomp, Brecht 1980
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De dood van de witte raaf van Robin Hannelore uit 1980. Robin Hannelore is een pseudoniem van August Maria Jozef Obbels.
redactionele ingrepen
p. 95: in het origineel is een gedeelte van de tekst slecht leesbaar. De redactie heeft de tekst tussen vierkante haken aangevuld.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (4, 168) en pagina's met advertenties (166, 167) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Robin Hannelore
De Dood van de Witte Raaf
UITGEVERIJ DE ROERDOMP, BRECHT / ANTWERPEN
[pagina 1]
DE DOOD VAN DE WITTE RAAF
[pagina 2]
© Uitgeverij De Roerdomp - D/1980/1010/5
Omslagtekening: Karel Obbels
[pagina 3]
robin hannelore
de dood van de witte raaf
1980
UITGEVERIJ DE ROERDOMP BRECHT/ANTWERPEN
[ achterplat]
Als ik nu schrijf dat Hannelore uitgegroeid is tot een van onze beste hedendaagse nederlandstalige auteurs, dan weet ik dat ik een bende recensenten en medeauteurs in het gareel jaag. Als ik dan ook nog verklaar dat hij een van onze meest geëngageerde auteurs is, die tenminste onze vloer durft vegen, eerder dan zich blind te staren op alles wat er buiten onze grenzen gebeurt, dan weet ik beslist dat een zelfde bende zich aan Hannelore of mij zal vergrijpen.
Is hij een van de besten? Is hij een van de meest geengageerden? Heeft dit alles wel belang? Voor mij is van belang dat achter de verhalen van Hannelore, in zijn werk, je zijn warm kloppend hart voelt, zijn diepe genegenheid voor de kleine mensen en de kleine dingen, die hulpeloos zijn overgeleverd aan de grote mensen en de grote dingen.
Voor mij is van belang dat je zijn grote bekommernis voelt, niet om het ‘brood en spelen’, dat dreigt verloren te gaan, maar om het verdwijnen van duizend kleine dingen, die tot hiertoe niet zo belangrijk schenen, doch nu van onmisbaar nut blijken te zijn om deze samenleving in stand te houden.
Zijn poëtische taal, vaak doorkruist met bitterheid en humor, maar nooit eindigend in fatalistische wanhoop, blijft bereikbaar voor iedere lezer, die zich mee wil engageren. En dat is voor mij het meest waardevolle in Hannelores literatuur, die aanspreekt, boeiend en echt is.
J.L.
ISBN 90 63072 41 4