zonderingen zijn, en dit is nu juist het tegenovergestelde van wat men beweerd heeft. Nu goed, waarom zou een foutieve, te absolute, bewering niet achterhaald worden door zijn eigen fout. Maar daar is de drogist niet mee tevreden. Dit is nog geen ‘drogisme’. Drogist - drogredenen, kras maar zonder betekenis, Sanskriet of geen Sanskriet.
Kan men iets zeggen wat men tegelijk daardoor bestrijdt? Als men geen dichter is, dan altijd. Want de dichter liegt de waarheid, zegt Aafjes. En de waarheid is de beste leugen, zegt de Nederlandse spreekwoordenschat.
En wat dunkt U: bestaan er in werkelijkheid zuivere cirkels? Een merkwaardig taai leven hebben deze vragen. Omdat niemand ze ooit afdoende heeft beantwoord? Of omdat de goede oplossingen niet worden overgeleverd omdat ze practisch van geen belang zijn? Alles heeft tenslotte een taai leven, maar meetkundesommen b.v. worden tenminste met oplossingen en al overgeleverd van geslacht op geslacht. Tenminste als je een oplossingenboekje hebt. Maar bij die sofismen en paradoxen is het uitkomstenboekje constant zoek. En dat is maar een uitkomst voor die sofismen. Apropos, is een woordspeling een paradox? Is een paradox een woordspeling? Respectievelijk neen, ja, dacht ik. Over meetkunde gesproken, ik bewaar al jaren de titel van een boekje uit de catalogus van een boekenantiquariaat: no. 4723 Ontspanningswiskunde. Wolff, Th. Der Wettlauf mit der Schildkröte. Gelöste u. ungelöste Probleme. M 78 Zeichn. ƒ 7,90.
Trekt U dat nu ook? Het boek is me ontgaan, ik vroeg er te laat om. Een groter liefhebber - ik moet de mogelijkheid erkennen - heeft het nu. Ondertussen heb ik een heel goed boekje gevonden, achteraf. Jammer eigenlijk, want het is zó goed, dat mij blijkt dat mijn bezigheid op dit gebied vrijwel overbodig is.