339 Molanus, Johannes
Rijssel, 1533 - Leuven, 18 september 1585
Molanus groeide in Leuven op en bleef er zijn hele leven werken. Hij studeerde er aan de universiteit, promoveerde in 1558 in de artes en in 1570 in de theologie. Hij werd hoogleraar in de theologie en kanunnik van de St. Pieter. Molanus bekleedde verschillende universitaire bestuursfuncties. Als deken van de theologische faculteit ondertekende hij als eerste de brief waarin bij de koning op terugroeping van Alva werd aangedrongen; evenzo sprak hij zich voor de goedkeuring van de Pacificatie van Gent (1576) uit. Molanus had grote belangstelling voor heiligenlevens. Met een theologisch werk over heiligen, hun verering en beeltenissen probeerde hij orde te scheppen in de verwarde opvattingen van zijn tijd omtrent de aanbidding van heiligenbeelden. Onderstaande historische werken zagen pas na zijn dood het licht.
a De canonicis libri tres, I. De canonicorum vita, II. De eorum officiis, III. De dominio canonicorum et servis ecclesiarum ... Coloniae Agrippinae 1587 [329 pp.; 8o].
b Militia sacra ducum et principum Brabantiae ... Adiectae sunt ad huius historiae illustrationem annotationes M. Petri Louwii Sylva ducensis. Antverpiae [1592] [179 pp.; 8o].
c Historiae Lovaniensium libri XIV. Les quatorze livres sur l'histoire de la ville de Louvain ... P.F.X. de Ram, ed. 2 tom. Bruxelles 1861 [887 (met appendices 1298) pp.; 4o].
In oudere literatuur als De Wind wordt ook een mogelijke uitgave Lovanii 1572 genoemd, onder de titel Annales urbis Lovanii, in 4o. Waarschijnlijk betrof het hier een circulerend handschrift.