Kanalje en Opstandige liedjes
(1977)–Jacob Israël de Haan, [tijdschrift] Engelbewaarder, De– Auteursrechtelijk beschermdbron
Jacob Israël de Haan, Kanalje en Opstandige liedjes (ed. Kees Joosse en Jaap Meijer). De Engelbewaarder, Amsterdam 1977
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: T 6657 [6]
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Kanalje en Opstandige liedjes van Jacob Israël de Haan, in een editie van Kees Joosse en Jaap Meijer uit 1977. Deze titel is verschenen als het zesde nummer van tijdschrift De Engelbewaarder.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren beijvert zich voor het verkrijgen van toestemming van alle rechthebbenden; eenieder die meent enig recht te kunnen doen gelden op in dit tijdschrift opgenomen bijdragen, wordt verzocht dit onverwijld aan ons te melden (dbnl.auteursrecht@kb.nl).
redactionele ingrepen
Door het hele werk zijn koppen tussen vierkante haken toegevoegd.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (1, 2, 4, 22, 68, 78, 92, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
De Engelbewaarder
6
Jacob de Haan.
‘KANALJE’
en
Opstandige Liedjes
[ binnenkant voorplat]
De Engelbewaarder, kwartaalschrift van de Stichting Vrienden van het Amsterdamsch Litterair Café De Engelbewaarder.
Tweede jaargang - januari 1977
Redaktie:
Jet Greebe,
Rob Grootendorst,
Bas Lubberhuizen,
Thijs Wierema
Redaktieadres:
Thijs Wierema,
Bethaniënstraat 22-hs
Amsterdam
Telefoon: 020 - 24 29 50
Abonnement:
f 25,- per jaargang bij
vooruitbetaling.
Losse nummers:
f 7,50 Postgiro: 22 98 961
t.n.v.: T. Wierema, Amsterdam
Het portret van Jacob Israël de Haan op de omslag is ontleend aan de eerste uitgave van ‘Pathologieën’, Rotterdam - Meindert Boogaerdt Jun., 1908.
Omslagontwerp: Joep Paulussen
Reproduktie illustraties: Theo Sanders
[ achterplat]
Het leven en werk van Jacob (Israël) de Haan, de in 1924 in Jeruzalem vermoorde dichter, romancier, rechts- en taal- geleerde, politicus en journalist, mag zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling verheugen. Zijn geruchtmakende homofiele romans ‘Pijpelijntjes’ en ‘Pathologieen’ werden recent opnieuw uitgegeven. In verband waarmee de gecompliceerde rol rondom de uitgave van ‘Pijpelijntjes’ (1904), die tot het ontslag van De Haan als medewerker van het Zondagsblad van Het Volk leidde, veel aandacht kreeg. En terecht.
Maar wat hield de medewerking van De Haan aan het sociaal-democratische blad positief in? Een vraag die tot nog toe onbeantwoord is gebleven. Het is om deze reden dat De Engelbewaarder de socialistische scribent De Haan eens het volle pond wil geven, door de herdruk van zijn bundel schetsen ‘KANALJE’. Maar dat niet alleen! Ook De Haan's onbekende OPSTANDIGE LIEDJES werden gebundeld - voor het eerst.
De socialistische punnevruchten van de amper twintigjarige Jacob de Haan worden uitvoerig ingeleid door KEES JOOSSE en JAAP MEIJER, die tal van niet of nauwelijks bekende bijzonderheden aan de dag brengen.
Dit vignet is waarschijnlijk van de hand van Albert Hahn.
Vgl. ook De Haan's ‘Brieven aan een jongen’, Amsterdam 1957, p. 25: Ik zend je vandaag eens 'n Zondagsblad, dan kun je eens 't een en ander van me lezen. Dat versje met dien haan eronder is ook van mij. Dat is nu m'n extra-mooie ondertekening en alle kinderen kennen hem.