Watte? of: Wat ister? In de plaats daarvan zegge men: Wat blieft U? of Pardon, ik heb U niet goed verstaan.
Humor is een kostelijke gave en een schitterend juweel in de conversatie. Hoe verleidelijk het ook is, de lachers op z'n hand te hebben: Men vermijde overal en ten allen tijde zich vroolijk te maken ten koste van anderen.
Zich vroolijk maken ten koste van een of meer der aanwezigen is buitengewoon onbeschaafd.
Doch ook de afwezigen dienen gespaard.
Conversatie eischt niet alleen zelfbeheersching, maar ook een ruime mate van tact.
Tegen een echtpaar over hetwelk scheidingspraatjes circuleeren, prate men bij voorkeur niet over scheiding en alwat daarbij komt, tegen een zieke prate men niet over begrafenissen, dood, operaties en dergelijke. Tegen zwakken en herstellenden zegge men niet: Gunst ik schrik van je uiterlijk! Het lijkt overbodig dat alles te zeggen en toch is het dat niet.
Iets wat ten allen tijde vermeden dient te worden is het voeren van een gesprek dwars door een ander gesprek heen, wanneer men zich in een klein gezelschap bevindt. Het geldt voor zeer onbeleefd - wanneer twee personen samen praten en een derde toeluistert - als vierde met den luisterenden persoon over een geheel ander onderwerp een apart gesprek te beginnen.
In een groot gezelschap zullen zich vanzelf groepjes vormen.
Tenslotte stelt de kunst van converseeren nog een groote en belangrijke eisch: De gave van te kunnen luisteren. Wie kan luisteren, met volle overgave en aandacht, met wegcijferen van de eigen persoonlijke belangen, die verstaat reeds voor vijftig procent de moeilijke kunst van converseeren.
Zij, die deze gave bezitten, weten door een enkele opmerking, een uitroep, een vraag, den verteller aan te sporen.
Het was de jonge vrouw, die nooit iets te vertellen had, maar die de kunst van luisteren in de perfectie verstond, van wie de oude professor zeide: ‘Dat is eindelijk eens een vrouw met wie men verstandig praten kan!’
Zij, die zich willen toeleggen op de conversatie, dienen zich dus allereerst te oefenen in de zoo moeilijke kunst van belangstellend luisteren.
Maar dat is niet het eenige geheim van een prettig causeur te zijn, er is nog een klein geheimpje en dat is: het belangstellend vragen