of aschbakje en roepe nimmer: Kellner! of Jan! of iets dergelijks, ook knippe men niet met de vingers. Men trachte den blik van den kellner op te vangen en steke een hand op, of zoo de dienende geest in de nabijheid komt, kan men - niet te luid - Ober! roepen.
Men zorge er voor, te weten wat men bestellen wil, alvorens den ober te wenken en beginne niet pas te overleggen, wanneer de man, die elders alweer geroepen wordt, aan het tafeltje staat. Een dame met mannelijke begeleiding bestelle niet zelf aan den ober wat zij wenscht, doch verzoekt haren begeleider, datgene voor haar te bestellen, wat zij heeft uitgezocht. - Dit geldt ook voor: een glas water, nog een soep-broodje, extra boter, het sluiten of openen van een raam, enz. enz. Wanneer iemand niet weet, wat de een of andere term op een spijskaart beteekent, dan is er niets tegen, den ober te vragen wat het is en hoe het is toebereid.
Wanneer een heer en dame samen lunchen en eerst samen hetzelfde gerecht uitzoeken en vervolgens ieder nog iets anders, dan is de correcte term: Ober, wilt U ons brengen, bijv.: twee maal roereieren en daarna één maal kip met rijst en kerrie en één maal tarbot met zure saus.
Een koffie beteekent een persoon koffie in een kannetje (met melk en suiker).
Een kop koffie beteekent: een kop koffie (met melk en suiker).
Een kleintje koffie beteekent: een kopje mocca, zooals men na tafel drinkt (met melk en suiker).
Een thé-complet beteekent: Een pot thee voor een persoon met melk en suiker, met koekjes, één of meer taartjes, een stukje toast, een croquetje en een paar bonbons.
Een thee simple of een thee beteekent: een potje thee voor een persoon met melk en suiker.
Een kop thee beteekent: een kop thee met melk en suiker.
Voor buitenlandsche namen van gerechten zie letter M: menu's.
Voor fooien zie letter F: fooien.