hardnekkigheid, die geen moeilijkheden kent, waarmede zij den oorlog hielpen voeren.
Zij hebben den dood zoo nabij gezien, dat zij als een openbaring, de onschatbare waarde van het leven hebben begrepen. Zij weten hoe broos en hoe kostelijk het is. Te kostelijk zeker om het te verspillen aan nuttelooze discussieën en nuttelooze droomerijen. Idealen hebben slechts waarde als men de kracht en de middelen heeft om ze te verwerkelijken. Zoo komen uit den oorlog ook alle beginselen, bevestigd en met den wil tot activiteit, weer te voorschijn.
De politieke partijgroepeering zal niet véél verschillen met die van voor 1914. Maar heel wat politieke ‘leiders’ zullen hun macht en hun aanzien hebben verloren, omdat zij het volk hebben bedrogen met theorieën en litteratuur.
Maar bovendien is in de loopgraven een gemeenschapsgevoel gegroeid, dat van het Fransche volk een sterke eenheid gemaakt heeft, een union sacrée, niet op hoog bevel, maar ontstaan uit een behoefte des harten. De mannen hebben elkaar leeren waardeeren en bewonderen. Tegenover den dood zijn Katholieken en vrijdenkers, republikeinen en royalisten gelijk. En men vraagt aan het front niet naar een theorie, maar naar een actieve zielskracht. Een schoone, nuttige daad, die voor een klein maar niet onbelangrijk deel bijdraagt tot de eindoverwinning, is het eenige, dat nog werkelijk belang heeft. ‘Notre victoire sera le fruit de sacrifices individuels’, zeide Joffre.
Het is merkwaardig om in Barré' ‘Les diverses familles spirituelles de la France’ te lezen hoe jonge mannen, die elkaar voor den oorlog haatten, en die elkaar met alle middelen bestreden hebben, thans zijde aan zijde vechten voor het vaderland en voor de idealen, die in Frankrijk hun beeld vinden.