- dat hij het vermogen om te gelooven mist, omdat hij het verlangen om te doen niet kent. Hij zegt van Joziers: ‘C'est un homme actif, un saint, qui n'a jamais eu un doute sérieux et qui d'ailleurs, si cela lui arrivait, en triompherait tout de suite, par l'action.’
Barois kan zich van den twijfel niet bevrijden. Hij vertroetelt den twijfel, hij is trotsch op zijn twijfel, hij spreekt er over met teederheid en toewijding. Hij analyseert voortdurend zichzelf, de anderen en alle gebeurtenissen. Hij is daarbij een rhetoricus, dol op de mooie tirades, die het publiek veroveren. En zoo komt hij nooit tot een nuchtere en gezonde kennis van de werkelijkheid.
Barois - en al zijn tijdgenooten - zijn ondergegaan aan wat de Graaf de Chabrol in zijn zachtzinnig en beminnelijk boekje met oorlogsmeditaties - ‘Pour le Renouveau’ - noemt ‘le Péché de l'Intelligence’.
Barois geeft zijn professoraat aan het Collège Venceslas op, als men inbreuk wil maken op de onafhankelijkheid van zijn onderricht. En hij sticht met een aantal vrienden een tijdschrift ‘Le Semeur’, dat de Vrijheid, de Wetenschap en 't Anti-clericalisme zal verdedigen. De oprichting van het tijdschrift, de samenkomst der redacteurs, Barois, Portal, Harbaroux, Cresteil d'Allize, Breil-Zoeger, Roll, Woldsmuth, hun enthousiasme, hun arbeidsdrift en hun gemeenschappelijke liefde voor edele theorieën en mooie, rollende volzinnen, is één van de beste, een van de levendigste gedeelten van het boek. Het succes en de invloed van ‘Le Semeur’ stijgen. En wij worden nu voorbereid tot de groote scène à faire: de Dreyfus-zaak.
Woldsmuth spreekt de vrienden over de zaak, doch niemand gelooft in de onschuld van den ex-kapitein. Eindelijk laat Barois zich overtuigen