Beeld van Bernadette Soubirous, bij een devotionele Lourdesgrot bij het norbertijnerklooster te Averbode (België), waarschijnlijk ca. 1900.
ovale onderkerk. Per jaar bezochten in de jaren vijftig twee miljoen pelgrims het ‘genade-oord’, in 1958 zelfs zes miljoen. Zieken zoeken te Lourdes bij de grot troost en bij de bron genezing. Van de ruim zesduizend aangemelde ‘wonderen’ zijn er ongeveer zestig kerkelijk erkend door een drietal strenge, ter beoordeling ingestelde medische en canonieke instanties. Talloze vromen begeleiden de zieken nog steeds. Priesters en religieuzen staan hun ter plaatse ten dienste. Intussen - maar in welk pelgrimsoord gebeurde dat niet? - ontwikkelde zich in de stad zelf een uitgebreide pelgrimsindustie, waarin wansmaak hoogtij viert.
Privé-openbaringen - zoals die te Lourdes, eerder te La Salette (1846) en later te Fatima (1917) - verdienen positieve waardering als charismatische impulsen voor de vrome beleving van het christelijke, bijbelse en traditionele erfgoed. Bedenkelijker is het feit, dat in de 19e (en 20e?) eeuw juist onder invloed van centralistisch gezinde pausen, die het belang ervan sterk benadrukten, de privé-openbaringen gebruikt werden voor de intensivering van kerkelijke ‘interiorisatie’ ten koste van engagement naar buiten. Fenomenen zoals Lourdes hebben alleen betekenis als zij - eventueel zelfs in het kleed der naïviteit (als Christus maar gepredikt wordt: Fil. 1,18) - de eenmalige openbaring in Jezus een nieuwe gestalte geven en verder naar haar voltooiing voeren. Zoniet, dan leiden zij tot infantilisering en vertekening van de christelijke boodschap.
Op aanwijzingen van de zieneres maakte Fabisch een Mariabeeld, dat in 1864 in de grot van de ‘Verschijning’ geplaatst werd. Het vertoont alle 19e-eeuwse kenmerken van een op de laat-middeleeuwse en contrareformatorische ‘Immaculata’-afbeeldingen geïnspireerde, uiterst middelmatige kopie. Het beeld van Bernadette zelf werd eerder door een foto dan door ‘kunstwerken’ verspreid (schilderij van Fronius ca. 1935-40).
Boven een vloed van middelmatige, doorgaans stichtende en propagandistische, 19e-