vader, een rechtschapen, opofferende figuur, als voorbeeld en bevrijder van de zoon fungeert. Het thema duikt telkens weer op. In Le fils is dit thema het enige onderwerp geworden. Naar aanleiding van de dood van de grootvader schrijft de vader het relaas van zijn jeugd op ten behoeve van zijn zoon, die deze grootvader alleen in zijn neergang heeft gekend. Dit relaas is een met grote soberheid gedane familiegeschiedenis, naar de vorm een intiem praten tegen de zoon, naar de inhoud vooral voor de vreemde lezer bestemd, want er worden talrijke zaken opgehaald, die de zoon bekend moesten zijn.
Van het begin af aan worden er toespelingen gemaakt op een drama dat in 1928 heeft plaats gehad en dat de levens van deze mensen grondig heeft veranderd. Simenon onthult dat drama, dat hij als het motief van het vaderlijk schrijven beschouwt, pas in de laatste bladzijden, waaruit blijkt dat de bouwer van spanningen ook in de psychologische schrijver de overhand heeft.
De vader vertelt hoe zijn vader om hem te redden het offer heeft gebracht van carrière en welstand. De moeders in dit boek zijn onverschillig, liefdeloos of bevangen door een koele redelijkheid, maar de liefde van de vaders is onbegrensd.
Voor mijn smaak zijn niet het aandoenlijke thema en de kunstmatige spanning in dit boek van wezenlijk belang. Simenon is bij alles wat hij onderneemt de meester van de atmosfeer en het gewone leven en ook hier vindt men die hallucinerende aanwezigheid van mensen en betrekkingen met hun achtergrond waarvan hij het geheim bezit.
In een gesprek met de Amerikaan Carvel Collins heeft de schrijver iets verteld over zijn werkwijze, waaruit blijkt dat hij zijn psychologische boeken in een soort van trance schrijft. Vóórdat hij begint laat hij de dokter komen, die hem onderzoekt, zijn bloeddruk opneemt, enzovoort. Als hij gedurende de periode van hoogstens elf dagen waarin hij deze boeken schrijft, ziek zou worden, dan moet hij niet alleen het geschrevene wegdoen, maar dan kan hij de roman ook niet hervatten. Hij leeft in deze werkdagen in een volledig isolement. Hij schrijft elke dag een hoofdstuk, zonder van tevoren te weten wat er in het boek gebeuren gaat. Als hij begint, heeft hij alleen de hoofdpersonen bedacht. De opgave die hij zich stelt is dan om deze mensen 'tot het uiter-