Dit hele cabaret vóór de pauze was een stuitende demonstratie van onmacht. Als het dan zo verschrikkelijk belangrijk is dat een ‘avondje uit’ tot half elf duurt en niet tot half tien en dat er een pauze is voor consumpties, laat men dan een andere eenakter vóór of na Freule Julie spelen.
Enfin, deze smakeloosheid was een symptoom. Het was niet zo, dat het achterwege laten ervan de voorstelling zou hebben gered. Maar het is wel zo, dat een stuk als Freule Julie één van de zwaarste opgaven van de hele toneelliteratuur, een veel grotere inspanning en een veel grotere concentratie vereist dan hier mogelijk waren. Of de zeer talentvolle Ellen Vogel de mogelijkheid heeft om het dolle persoontje van de freule te spelen is niet gebleken.
De regie had de sfeer van de noordelijke midzomernacht, waarin het niet helemaal donker wordt, op geen enkele manier aangeduid. Evenmin als de warmte, evenmin als het opkomen van de zon in de ochtend. Het decor van Nicolaas Wijnberg was goed, al ontbrak het uitzicht op de bloeiende tuin dat Strindberg niet zonder reden voorschrijft. En verder was de oplossing die men bedacht had om te ontkomen aan de scène die bestaat uit pantomime en gezang van een groep boeren en boerinnen nogal armoedig: men deed het doek dicht (wat nu juist niet de bedoeling is in dit stuk) en produceerde de geluiden op een bandje. De sfeer, de zwoelheid, de verhitte dronkenschap, kortom het hele kader van het drama ontbrak. En verder was deze freule Julie lief, gevoelig, vrouwelijk en zachtaardig, maar niet krankzinnig, zoals in de eerste regel van het stuk al wordt meegedeeld. Zij was niet het wilde, half-mannelijke meisje dat altijd in jongenskleren gelopen heeft. Zij was niet de door een felle hartstocht bezetene: zij was niet het onmogelijke, trotse wezen dat naar de modder verlangt en dat, als ze daar is aangekomen, haar verstand verliest, haar wil en haar vitaliteit. Paul Cammermans was ook niet de knecht Jean van dit drama. Hij was meer een clown dan een bruut. Hij maakte noch de passie van de freule, noch de dodelijke afloop geloofwaardig.
Elisabeth Hoytink ten slotte was aanvaardbaar als de keuken-