Men moet erkennen dat Mauclair de novelle vakkundig op het toneel heeft gebracht. Het kan slechter gedaan worden, maar m.i. moet het helemaal niet gedaan worden. In deze toneelbewerking immers ontbreekt, moest onvermijdelijk ontbreken, wat het belangrijkste is in het verhaal, nl. de zielstoestand van de personages. Het schuldbesef, de zelfkwelling, de wraaklust, kortom al die emoties en motieven die de schrijver in zijn verhaal onthult, bezielen hem immers zelf terwijl hij schrijft. Dat maakt niet alleen het verhaalde overtuigend, maar het geeft er ook de beklemmende, de half-waanzinnige atmosfeer aan. Wat er op het toneel te zien was betekende echter niet meer dan een niet al te interessant gemengd bericht.
Het is ook niet juist als men denkt dat de toneelspelers door hun uitbeelding het ontbrekende kunnen aanvullen. Max Croiset die de echtgenoot en Ton Lutz die de minnaar gespannen en genuanceerd hebben gespeeld bleven toch ver verwijderd van de personages van wie Dostojewski het innerlijk leven in de eerste plaats uitbeeldt. Het is onvermijdelijk dat de dialoog van zo'n toneelbewerking mager uitvalt. Er ontstaan dan stiltes die moeten worden opgevuld met suggestief spel. Maar wat men kan suggereren is niet meer dan de eenvoudige, primaire gevoelens. Men komt niet toe aan de complicaties van het neurotisch getinte gevoelsleven dat Dostojewski's onderwerp is. De stiltes op het toneel hebben daardoor het effect dat zij de spanning breken, dat zij leegtes worden die de toeschouwers met onrustig hoesten gaan opvullen.
Deze voorstelling die door Max Croiset bekwaam was geregisseerd heeft mij daarom allerminst kunnen bevredigen. Ondanks het goede spel van Croiset en Lutz en van Coba Kelling en Hans Boswinkel in twee kleine rollen.
Voor een dergelijk drama dat zich in de beslotenheid van benauwde kamers moet afspelen, was het decor van Hep van Delft trouwens geheel ongeschikt. Er stond hier een verzameling meubels tegen een achterdoek van Byzantijnse koepels die Russische kerken moesten suggereren. Dat was niet alleen onnodig, het gaf bovendien de indruk dat iemand zijn boeltje op straat