van Goldoni met commedia dell'arte-elementen is net zo iets als het plaatsen van heiligen beelden in een protestantse kerk. Zij hebben er wel iets mee te maken, maar zij horen er niet.
De stukken van Goldoni vertonen ook dit verschil met de commedia dell'arte, dat de personages minder van het toneel en meer van de werkelijkheid zijn afgekeken, al zijn zij ook in hoge mate gestileerd en aan de regels van het blijspel aangepast. De Ware Vriend is de thematische uitwerking van het conflict tussen vriendschap en liefde. Wat moet Florindo doen als hij verliefd wordt op Rosaura, de verloofde van zijn vriend en gastheer Lelio? De zaak wordt gecompliceerd doordat Rosaura de dochter is van een aartsvrek, Ottavio, een van alle tragiek ontdane afstammeling van Harpagon, die een geldkist heeft onder zijn bed en zijn dochter graag uithuwelijkt zonder bruidschat. En er is het misverstand met de oude vrijster Beatrice met wie Florindo bijna in het huwelijk treedt uit fatsoensoverwegingen. De clowns ontbreken niet, maar zij zijn hier menselijke bedienden die hun traditionele maskers hebben afgelegd.
Deze komedie is met vaart en verve gespeeld en het belangrijkste bezwaar dat men zou kunnen maken is de pure voortreffelijkheid van Bob de Lange's vertolking van de vrek Ottavio, die de andere, toch ook zeer aanvaardbare spelers ver in de schaduw stelde. Wat Bob de Lange hier doet is grandioos, van een heel zeldzame, uitgekiende kracht. Iedere beweging, zijn manier van lopen, de fascinerende tremor van de handen die aan één stuk door geld tellen, de dictie die ook is afgepast als zuinig wisselgeld, de hele systematische krankzinnigheid van deze potsierlijke verschijning - het is alles fantastisch en briljant.
Geen van de andere spelers heeft de beschikking over deze plastiek en dit hoge niveau van kluchtspel. Maar binnen hun beperktere mogelijkheden voldeden Ton van Duinhoven en Steye van Brandenberg zeer wel als de vrienden Florindo en Lelio, al had men van de eerste wat meer vurigheid willen zien in plaats van gladde parmantigheid. Ina van Faassen maakte een ietwat geremde indruk als de mooie Rosaura, Nell Koppen was een temperamentvolle Beatrice en Henny Orri een felle Colom-